"Jak nie umrzeć przedwcześnie. Przepisy": Praktyczna kontynuacja amerykańskiego bestsellera
To już druga książka uznanego na całym świecie specjalisty z zakresu żywienia, dra Michaela Gregera. Tym razem podszedł do tematyki zdrowego stylu życia w sposób praktyczny. Nowa lektura obfituje w łatwe przepisy kulinarne, które bazują wyłącznie na nieprzetworzonych produktach roślinnych.
Styczeń 2019 r. nie bez powodu jest nazywany miesiącem weganizmu. W grudniu ubiegłego roku rekordowa liczba osób zadeklarowała na Facebooku chęć przejścia na dietę roślinną. Ten nowy trend widoczny jest również na rynku książkowym, który wychodzi naprzeciw osobom, które zmieniają styl życia na zdrowszy i bardziej etyczny. Wśród wielu nowości wydawniczych, ta jedna z pewnością zasługuje na uwagę.
"Jak nie umrzeć przedwcześnie. Przepisy"
W swojej pierwszej książce, która stała się bestsellerem na całym świecie i sprzedała się w milionach egzemplarzy, dr Greger udowadnia, że żywiąc się w sposób roślinny oraz korzystając z nieprzetworzonych produktów roślinnych możemy uniknąć niemal wszystkich chorób cywilizacyjnych, a tym samym przedłużyć sobie życie.
Autor wyjaśnił w niej szczegółowo, skąd biorą się choroby i jak możemy poprawić jakość życia eliminując z potraw, to co szkodzi: mięso, zbyt dużą ilość białka, nabiał i tłuszcze dodane.
Jednocześnie też przekonuje, że aby cieszyć się zdrowiem wystarczy każdego dnia dostarczać własnemu organizmowi produkty z tzw. "Codziennego tuzina". W jego skład wchodzą: rośliny strączkowe, jagody, inne owoce, warzywa kapustowate, zielenina, inne warzywa, siemię lniane, orzechy, przyprawy, produkty pełnoziarniste, ciepłe napoje oraz aktywność fizyczna.
Nowy podręcznik zawiera nie tylko sto nieskomplikowanych przepisów, które w bardzo przejrzysty sposób są opisane krok po kroku, ale również informują, które z tuzina owa potrawa zawiera. W ten sposób czytelnik może znaleźć potrawy na resztę dnia, które zapewnią mu pozostałe produkty z obowiązkowej listy.
Ponadto, aby zaoszczędzić czas dr Greger podaje przykładowe menu na 14 dni oraz informuje w jakie produkty należy się zaopatrzyć aby nie musieć niepotrzebnie biegać po sklepach. Wyjaśnia też jakie metody gotowania są najkorzystniejsze bo nie powodują utraty cennych mikroelementów.
Książka sprawdzi się u każdego początkującego roślinożercy ale również tych, którzy nie zawsze mają czas na długie ślęczenie przy garnkach. Jest świetnym uzupełnieniem bogatej wiedzy żywieniowej, opisanej na kartach poprzedniej pozycji. Świetnie sprawdzi się jako piękny prezent. Wnętrze zachwyca kolorowymi zdjęciami apetycznych potraw oraz informuje o składnikach odżywczych potrawy, czasie potrzebnym do ugotowania i stopniu trudności. Czego chcieć więcej? Moim zdaniem to perełka na rynku wydawniczym wśród książek kulinarnych.
Tytuł: "Jak nie umrzeć przedwcześnie. Przepisy"
Autorzy: Dr Michael Greger we współpracy z Genem Stonem i Robin Robertson
Wydawnictwo: Czarna Owca
Stron: 242
O autorze:
Jeden z założycieli i członek Amerykańskiego Uniwersytetu Medycyny Stylu Życia (American College of Lifestyle Medicine). Dr Michael Greger, jest lekarzem, bestsellerowym autorem New York Times i rozpoznawalnym międzynarodowym mówcą na temat żywienia, bezpieczeństwa żywności i kwestii zdrowia publicznego. Wykładał na Konferencji Spraw Światowych (Conference on World Affairs), zeznawał przed kongresem i był zaproszony jako świadek ekspert w słynnym procesie Oprah Winfrey na temat zniesławienia mięsa. Ukończył Uniwersytet Cornella (School of Agriculture and Tufts University School of Medicine). Ma ponad 2000 filmów o zdrowiu, które są nieodpłatnie dostępne na jego stronie, NutritionFacts.org, gdzie publikuje nowe filmy i artykuły na porządku dziennym.