Trwa ładowanie...
warszawa
19-07-2013 17:38

Warszawskie Targi Książki Kulinarnej

W najbliższy weekend w Zielonym Jazdowie prawdziwe święto książki, czyli Warszawskie Targi Książki Kulinarnej. Pomysłodawczynią inicjatywy jest Marta Gessler, właścicielka restauracji Qchnia Artystyczna. W programie również koncert Andrea Marcelli Trio, warsztaty konceptualno – kulinarne „Mazowsze !“ oraz warsztaty ruchowe Slack Line.

Warszawskie Targi Książki KulinarnejŹródło: "__wlasne
d4lvjar
d4lvjar

W najbliższy weekend w Zielonym Jazdowie prawdziwe święto książki, czyli Warszawskie Targi Książki Kulinarnej. Pomysłodawczynią inicjatywy jest Marta Gessler, właścicielka restauracji Qchnia Artystyczna. W programie również koncert Andrea Marcelli Trio, warsztaty konceptualno – kulinarne „Mazowsze !“ oraz warsztaty ruchowe Slack Line.

Z inicjatywy Marty Gessler, właścicielki Qchni Artystycznej, felietonistki i autorki książek , po raz pierwszy w Warszawie odbędą się Targi Książki Kulinarnej. Swój udział w imprezie potwierdziło ponad dwudziestu wystawców m.in. Muza SA, Wydawnictwo Literackie, Nasza Księgarnia, Wydawnictwo Albatros, G+J oraz Mamania. Oprócz sprzedaży książek podczas targów odbędą się liczne wydarzenia towarzyszące – między innymi wymiana książek kucharskich, warsztaty dla dzieci z autorką książek kulinarnych Joanną Krzyżanek, spotkania z kuchnią japońską i nowozelandzką. Goście będą mogli także zobaczyć interaktywne rzeźby z jedzenia Marty Gessler, spotkać się z Elizą Mórawską, autorką bloga i książki „White Plate. Słodkie” i Grzegorzem Łapanowskim.

Spragnieni profesjonalnego grania melomani z pewnością ucieszą się z Koncertu Andrea Marcelli Trio. Jego występ to prawdziwa gratka dla fanów jazzu. Andrea Marcelli to perkusista i kompozytor urodzony w Rzymie. Tworzył wspólnie i koncertował wspólnie z wieloma wybitnymi muzykami takimi jak Wayne Shorter, Andy Summers, Eddie Gomez . Spod jego ręki wyszło ponad 190 kompozycji. Podczas sobotniego koncertu usłyszymy również utwory zaczerpnięte z innych muzycznych gatunków m.in. Bossa Nova, Samba, Calypso and Latin jazz. Andrea Marcelli Trio zagra kompozycje światowej sławy muzyków takich jak Anton Carlos Jobim, Herbie Hancock, Sonny Rollins, Dizzie Gillespie etc.

W ten weekend w plenerowym kinie zobaczymy dwa filmy. Pierwszy, „Czarna owca” w reżyserii Jonathana Kinga to historia krwawego buntu zmodyfikowanej genetycznie żywności zwierzęcej przeciwko hodowcom. W fabule filmu nie zabrakło również wątku miłosnego, który rozgrywa się między zapaloną eko-aktywistką i dojrzewającym eko-farmerem. Owce – poczciwe i przyjazne zwierzęta o filozoficznym spojrzeniu, pod wpływem nieudanych zabiegów genetycznych zmieniają się w złośliwe, krwiożercze stwory beczące z piekielnym rykiem i atakujące bezradnych farmerów z Nowej Zelandii.

Druga propozycja to „Długi weekend”, czyli australijski eko-horror w reżyserii Colina Egglestona. Para mieszczuchów chce spędzić romantyczny weekend na odludnej dzikiej plaży. Gdy tylko docierają na miejsce, zaczynają bezwstydnie gwałcić i molestować dziewiczą przyrodę. Rzucają w nią śmieciami, gaszą na niej niedopałki, spryskują chemią na moskity. Przyroda znosi to cierpliwie, jednak do czasu...

d4lvjar

W Zielonym Jazdowie jak zwykle nie zabranie twórczego działania. Marta Jagniewska tym razem poprowadzi warsztaty konceptualno – kulinarne „Mazowsze !”. Uczestnicy przyjrzą się kuchni Mazowsza od strony antropologicznej m.in. poznając historyczny kontekst poszczególnych potraw. Anka Zawadzka wspólnie z Janem Dowgiałło (Pracownia Mech) przygotowali warsztaty „Żyjące Meble“. Uczestnicy używając materiałów recyklingowych, za pomocą prostych narzędzi stolarskich przygotują zazielenione krzesło oraz stół. Meble zostaną następnie obsadzone roślinami i pozostaną na terenie Zielonego Jazdowa do końca festiwalu.

W sobotni wieczór w Zielonym Jazdowie odbędzie się wykład Magdaleny Płonki „Jak mądrze się ubierać“. Natomiast w niedzielne popołudnie zobaczymy performance „5-7-5 Haiku“ autorstwa Marzeny Krzemińskiej. Spektakl został wykreowany wokół emocji, ekspresji emocjonalnej i jej kinestetycznego doświadczenia, które komunikowane jest bezpośrednio, poza językiem.

PROGRAM WYDARZEŃ:

* *Piątek, 19 lipca 2013r.

15.00 – 17.00 Wymiana książek kulinarnych (wydarzenie w ramach Targów Książki Kulinarnej – Qchnia Artystyczna, sala korytarz)

d4lvjar

17.00 – 18.00 Zielony Barsz i popie jajka – tajemnice najstarszych polskich książek kucharskich - spotkanie z Jarosławem Dumanowskim (wydarzenie w ramach Targów Książki Kulinarnej – dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski)

18.00 – 20.00 Akcja kulinarna „Stwórz własną książkę kulinarną na żywo“ - Granice Smaku (wydarzenie w ramach Targów Książki Kulinarnej – w parku przed CSW)

19:00 – 20:30 Globalne problemy – lokalne rozwiązania: „Pszczoły“

d4lvjar

20:30 – 23:00 Koncert i dancing: Jaca Dancing Band

22.00 – 23.30 Kino: Długi weekend / Long Weekend, reż. Colin Eggleston, Australia 1978, 93'
23:30 – 02:00 Dj Set: Ojciec Karol

Sobota, 20 lipca 2013r.

11.00 – 12.00 Warsztaty kulinarne dla najmłodszych z autorką kulinarnych książek dla dzieci Joanną Krzyżanek (wydarzenie w ramach Targów Książki Kulinarnej – dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski)

12:00 – 16:00 Konsultacje BBC – zrównoważony styl życia porady specjalistów (wydarzenie w ramach Targów Książki Kulinarnej – dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski)

d4lvjar

13:00 – 14.00 Warsztaty kulinarne dla najmłodszych z autorką kulinarnych książek dla dzieci Joanną Krzyżanek (wydarzenie w ramach Targów Książki Kulinarnej – dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski)

13.00 – 15.00 Warsztaty: Żyjące Meble – Pracownia Mech

13.00 – 18.00 Akcja kulinarna „Stwórz własną książkę kulinarną na żywo“ - Granice Smaku (wydarzenie w ramach Targów Książki Kulinarnej – w parku przed CSW)

d4lvjar

15:00 – 16.00 Warsztaty kulinarno – plastyczne z animatorami księgarni Badet Ursynów (wydarzenie w ramach Targów Książki Kulinarnej – dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski)

17.00 – 18.00 Warsztaty kulinarno – plastyczne z animatorami księgarni Badet Ursynów (wydarzenie w ramach Targów Książki Kulinarnej – dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski)

16.30 – 17.15 Spotkanie: Grzegorz Łapanowski o kulinarnych podróżach - (wydarzenie w ramach Targów Książki Kulinarnej – park przed CSW Zamek Ujazdowski)

d4lvjar

17:30 – 18.15 Spotkanie: Kuchnia japońska i zdrowie - (wydarzenie w ramach Targów Książki Kulinarnej – dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski)

18:15 – 18:45 Zrównoważona kuchnia Nowej Zelandii (wydarzenie w ramach Targów Książki Kulinarnej – dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski)

18.00 – 20.30 Warszta kulinarny: Warsztaty konceptualno – kulinarne: „Pyzy z Mazowsza !“ - Marta Jagniewska

19.00 – 20.00 Wykład: Ubranie „Jak mądrze się ubierać“ Magdalena Płonka

20.30 – 23.00 Koncert i dancing: Andrea Marcelli Trio

22.00 – 23.30 Kino: Czarna owca / Black Sheep, reż. Jonathan King, Nowa Zelandia 2006, 87'

23:30 – 02:00 Dj Set: Ojciec Karol

Niedziela, 21 lipca 2013r.

10.00 – 20.00 Stara szkoła. Książki kulinarne z antykwariatów (wydarzenie w ramach Targów Książki Kulinarnej – dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski)

11.00 – 15.00 Warsztaty kulinarne: Cook Up

12.00 – 14.00 Warsztaty ruchowe: Kalari, prowadzi mistrz Vinod

12:00 – 15:00 Wymiana książek kulinarnych (wydarzenie w ramach Targów Książki Kulinarnej – dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski)

13.00 – 18.00 Akcja kulinarna „Stwórz własną książkę kulinarną na żywo“ - Granice Smaku (wydarzenie w ramach Targów Książki Kulinarnej – w parku przed CSW)

14.00 – 16.00 Niedzielne Jam Sesion „Kontakt i improwizacja“

13:00 – 17:00 Konsultacje BBC – zrównoważony styl życia porady specjalistów (wydarzenie w ramach Targów Książki Kulinarnej – dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski)

14:00 – 15.00 Spotkanie z autorką książki „Zioła – jak zbierać, przetwarzać i stosować” Magdaleną Gorzkowską (wydarzenie w ramach Targów Książki Kulinarnej – dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski)

15:00 – 17:00 Warsztaty kulinrne z Magdaleną Gorzkowską. Zioła - jak zbierać, przetwarzać, stosować.

16.00 – 16.20 Performance tańca: „5-7-5 Haiku“ Marzena Krzemińska

17:00 – Debata: Czy słowa mają smak? - pisanie i mówienie o jedzeniu. (wydarzenie w ramach Targów Książki Kulinarnej – dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski)

Cały teren parku wraz z parkingiem będzie zamknięty dla samochodów w trakcie trwania Zielonego Jazdowa. Serdecznie zapraszamy na rowerach. CSW Zamek Ujazdowski wydłuża godziny otwarcia w piątki i soboty do godziny 22:00.

Wszystkie wydarzenia w ramach Zielonego Jazdowa są darmowe z wyjątkiem niektórych warsztatów.

Zielony Jazdów jako projekt ekologiczny nie używa materiałów drukowanych. Prosimy o wsparcie w tym przedsięwzięciu i pomoc w kolportażu informacji.

d4lvjar
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4lvjar

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj