Trwa ładowanie...

Światowe Targi Książki Kulinarnej

Światowe Targi Książki KulinarnejŹródło: Inne
d25rnsu
d25rnsu

Prezentacje potraw z różnych krajów, próba ustanowienia nowego kulinarnego rekordu Guinnessa, seminaria tematyczne i spotkania autorskie odbędą się podczas zaplanowanych na 17-19 listopada we Wrocławiu 1. Światowych Targów Książki Kulinarnej.

Pierwsza edycja Światowych Targów Książki Kulinarnej, organizowanych przez dwa wrocławskie wydawnictwa, wywodzi się z doświadczeń ogólnopolskich Targów Książki Kulinarnej, które odbywały się od 1998 roku. Tematem przewodnim tegorocznej imprezy będzie hasło „Polska kuchnia – tradycja i współczesność”.

Jak zapowiedział organizator imprezy, Zenon Pustelnik, międzynarodowe targi nie będą dotyczyły tylko książek.

– Podstawową ideą targów jest produkt kulinarny – podkreślił Pustelnik.
Dlatego organizatorzy zaprosili do udziału przedstawicieli całej branży kulinarnej, m.in. wydawnictwa publikacji kulinarnych z Polski i zagranicy, autorów książek, czasopisma kulinarne, stowarzyszenia szefów kuchni, firmy gastronomiczne i gospodarstwa agroturystyczne.

Organizatorom zależy na tym, aby oprócz propagowania polskich potraw, pokazać także oblicza kuchni z innych krajów.
– Szereg kuchni międzynarodowych nie ma odbicia na polskim rynku. Chcemy pokazać przekrój kuchni światowych – powiedział Pustelnik.

d25rnsu

W czasie targów przyznane zostaną nagrody za najlepsze książki kulinarne, najlepsze przepisy kuchni domowej i najlepsze produkty kulinarne. Swoje umiejętności kulinarne zaprezentują także aktorzy i pisarze.

Atrakcją targów będzie próba ustanowienia nowego rekordu Guinnessa. Kucharz Zbigniew Śliwiński, który w 2002 roku ugotował ponad 7 tys. litrów kwaśnicy (tradycyjnej potrawy góralskiej z kiszonej kapusty - PAP), tym razem podejmie się przyrządzenia 12 tys. litrów żuru zbójnickiego. Aby rekord znalazł się w Księdze Rekordów Guinnessa, zupa musi zostać zjedzona.
– To najprostsza forma promocji polskiej żywności – uważają organizatorzy.

Udział w targach zapowiedzieli mistrzowie sztuki kulinarnej, m.in. Maciej Kuroń, Kurt Scheller, Robert Sowa, Karol Okrasa. Na zakończenie targów zagra zespół Golec u'Orkiestra.

Targi odbędą się w Hali Wystawienniczej we Wrocławiu. Organizatorzy przewidują, że weźmie w nich udział ok. 100 tys. osób.

d25rnsu
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d25rnsu

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj