Robert Sowa
Robert Sowa jest jednym z najbardziej utalentowanych polskich kucharzy.
Robert Sowa – kariera
Robert Sowa urodził się w 1966 roku w Krakowie. Wychowywał się na osiedlu Nowa Huta z rodzicami i braćmi, Mariuszem oraz Piotrem. Karierę kucharską rozpoczął w Krakowie, a następnie przeniósł się do Austrii, gdzie zdobywał doświadczenie w rodzinie Cammerlander. Tam spędził 4 lata, a po powrocie do Polski zaczął prowadzić kuchnię w warszawskim hotelu Jan III Sobieski.
Robert Sowa ułożył menu dla klasy biznesowej i ekonomicznej, z którego potrawy były serwowane w samolotach należących do Polskich Linii Lotniczych LOT w latach 2009-2012.
W 2012 roku Robert Sowa otworzył pierwszą restaurację Sowa & Przyjaciele, która funkcjonowała do 2015 roku. Obecnie jest właścicielem N31 restaurant & bar oraz Z57 restaurant & bar by Robert Sowa, a także Meta i Meta Disco.
Robert Sowa w programach telewizyjnych przygotowywał różne potrawy. Jest najbardziej znany z porannych show Dzień dobry TVN oraz Pytanie na śniadanie. Współpracował także przy programach: "Sąsiad na widelcu", "Mój przepis na..", Kocham cię, Polsko, "Życie od kuchni", "Doradca Smaku Express", "Mistrz Smaku", "Mistrz Smaku poleca".
Robert Sowa jako kucharz pokazywał swoje umiejętności także w radiu. Współpracował z Latem z Radiem, a także prowadził program w Radiu ZET.
Robert Sowa dwukrotnie pobił rekord Guinnessa. Pierwszy raz przygotował z Maciejem Kuroniem i Marcinem Budrynkiem największą na świecie grillowaną rybę. Drugi raz ponownie z Maciejem Kuroniem, a także z Jarosławem Uścińskim zrobili symbol euro z kolorowego sushi.
Robert Sowa – książki
Robert Sowa jest autorem licznych książek kucharskich:
- "Wielkie gotowanie" (2004) – Robert Sowa i Roman Czejarek napisali razem książkę kulinarną o polskich daniach. Publikacja została wydana ze względu na przystąpienie Polski do Unii Europejskiej;
- "Przepisy gwiazd" (2005) – w książce pojawiają się różne przepisy. Robert Sowa napisał rozdział dotyczący przyrządzania norweskich ryb oraz owoców morza;
- "The culinary world of Vienna International Hotels" (2007) – publikacja jest zbiorem potraw przygotowanych przez szefów kuchni z hoteli należących do sieci Vienna International, dlatego znalazły się tam także przepisy Roberta Sowy;
- "Esencja smaku" (2006) – Robert Sowa zdradza w książce sekrety przygotowywania przepysznych potraw;
- "Romans kulinarny" (2008) – jest to zestawieniu 25 różnych dań, który były spoiwem łączącym ludzi w pary. Książkę napisali Robert Sowa i Beata Kierzkowska;
- "Ugryźć świat" (2008) – w publikacji czytelnik znajdzie ciekawostki kulinarne z różnych zakątków globu;
- "W poszukiwaniu smaku doskonałego" (2009) – w książce poza przepisami znajdują się wywiady z przyjaciółmi Roberta Sowy, a także ciekawostki ze świata kuchni;
- "Ryby na święta. 100 najlepszych przepisów" (2009) – Robert Sowa o rybach wie wszystko, dlatego opublikowana książeczka w ramach serii gazety codziennej "Fakt" to świetna opcja dla osób, które chciałyby przyrządzić rybę na święta w konwencjonalny lub mniej konwencjonalny sposób;
- "Smaki Dzień Dobry TVN" (2009) – w książce znajdują się nie tylko przepisy gwiazd z porannego programu na ulubione potrawy, ale również wywiad z Robertem Sową, który był szefem kuchni;
- "Birkowie od kuchni" (2010) – choć książkę napisali Stefan i Konrad Birek to w jednym z podrozdziałów pojawia się postać Roberta Sowy, z którym Birkowie znają się od lat;
- "Super grill" (2010) – książka pojawiła się z Super Expressem. Przedstawia 160 przepisów na idealne dania z grilla, które Robert Sowa przygotował na trasę Lata z Radiem;
- "Życie kocha jeść" (2011) – Robert Sowa przedstawia przepisy na dania przygotowane na bazie regionalnych składników;
- "Europejska książka kucharska" (2012) – przepisy Roberta Sowy na zdrowe dania są połączone z wiedzą teoretyczną dotyczącą chorób układu krążenia;
- "Księga szefów kuchni" (2013) – prezentuje przepisy 150 przepisów przygotowanych przez 16 świetnych kucharzy, w tym Roberta Sowę;
- "Cztery pory roku" (2014) – to zbiór przepisów na różne potrawy, które można przygotować wiosną, latem, jesienią oraz zimą;
- "Krok po kroku z Robertem Sową" (2016) – w publikacji czytelnik znajdzie proste, ale jednocześnie ciekawe przepisy, które zaskoczą nie tylko domowników, ale także przyjaciół.
Robert Sowa – ciekawostki
- Robert Sowa z żoną Moniką mają córkę Magdę;
- Robert Sowa był wielokrotnie nagradzany. Otrzymał m.in. Oskara kulinarnego 2004, Złoty Medal Polskiego Klubu Biznesu, Hermesa przyznawanego przez "Poradnik kulinarny", statuetkę Magazynu VIP, tytuł Top Chef, Grand Award – Trzy widelce plus. Robert Sowa został również uznany za jednego z najbardziej wpływowych mężczyzn według magazynu "Gentelman".
- W 2014 roku tygodnik "Wprost" opublikował rozmowy polityków, które były prowadzone w restauracji Sowa & Przyjaciele. Afera podsłuchowa doprowadziła do zamknięcia lokalu;
- Uczniem Roberta Sowy był m.in. Karol Okrasa.
Data urodzenia | 26.10.1966 |
Miejsce urodzenia | Kraków |
Bibliografia |
Podziel się opinią
Komentarze