Trwa ładowanie...
Informacja prasowa
25-07-2014 13:31

Startuje II edycja Targów Książki Kulinarnej

Już w piątek, 25 lipca, rozpocznie się II edycja Targów Książki Kulinarnej.

Startuje II edycja Targów Książki KulinarnejŹródło: Materiały prasowe
d17vgqo
d17vgqo

Michel Moran, Marek Cecuła,*Eliza Mórawska, Piotr Adamczewski, Agata Wojda – to tylko kilkoro z gości, których będzie można spotkać podczas startujących w piątek, 25 lipca II Targów Książki Kulinarnej.*

Już od piątku dni restauracja Qchnia Artystyczna i dziedziniec Centrum Sztuki Współczesnej zamienią się w wymarzone miejsce dla poszukiwaczy kuchennych inspiracji. II edycja Targów Książki Kulinarnej to nie tylko tysiące kulinarnych publikacji, ale również spotkania i panele dyskusyjne z udziałem autorów, blogerów, krytyków kulinarnych i szefów kuchni, oraz warsztaty, konkursy, kuchenne „wymienniki” i wydarzenia poświęcone designowi.

Targi otworzy dyskusja na temat statusu książek kulinarnych w dobie blogów. W piątkowy wieczór dowiemy się także, jakie są ulubione dania pisarzy i co jedzą bohaterowie powieści. Poświęcony podróżom drugi dzień Targów to okazja, by poznać kuchnię Portugalii, Nowej Zelandii, Japonii i Indonezji, odkryć nieznane w Polsce wina żółte, słomiane i gotowane oraz wziąć udział w debatach o zwiedzaniu świata kulinarnym kluczem. W niedzielę organizatorka Targów Książki Kulinarnej, Marta Gessler zaprosiła specjalistów od kulinarnej edukacji do debaty o tym, jak zostać w Polsce chefem kuchni. Tego dnia odbędzie się również spotkanie, na którym zostanie podjęta próba odpowiedzi na pytanie, czy z książek kulinarnych można nauczyć się gotować.

Podczas Targów będzie można również wziąć udział w licznych spotkaniach, między innymi z Małgorzatą Puzio, autorką książki „O kuchni bez chemii”, która nauczy gości przyrządzać zdrowe, pozbawione sztucznych dodatków produkty, z Elizą Mórawską, która zaprezentuje swoją nową książkę „O jabłkach”, Anną Włodarczyk, autorką książki „Zapach truskawek. Rodzinne opowieści” oraz bloga Strawberries from Poland, Michelem Moranem, który będzie podpisywał swoje książki, czy Maciejem Nowickim, ekspertem w dziedzinie kuchni staropolskiej, który zdradzi, jak pracować ze starymi recepturami.

d17vgqo

(img|497741|center)

Nie zabraknie też atrakcji dla fanów oryginalnego, kuchennego designu – w sobotę Marek Cecuła, opowie o nowych kierunkach w projektowaniu porcelany, a w niedzielę na specjalnym stoisku będzie można kupić unikatowe kuchenne produkty ośmiu, wybranych przez Martę Gessler, polskich projektantów. Podobnie jak w zeszłym roku książkami kulinarnymi będzie się można wymieniać. Oprócz klasycznego book swappingu, na książkę będzie można wymienić własne przetwory, a kuchenne akcesoria zmienią właścicieli podczas akcji organizowanej przez magazyn Usta.

Przez wszystkie trzy dni Targów będzie można odpoczywać w otoczeniu kulinarnego ogrodu, który Marta Gessler zaprojektuje i stworzy wraz ze Szkółką Drzew i Krzewów Ozdobnych Grąbczewscy, skorzystać z kącika czytelniczego zaopatrzonego w leżaki i kolekcję magazynów nie tylko o jedzeniu, oglądać wyjątkową wystawę starych makatek kuchennych zebranych przez Ośrodek Kultury w Działoszynie oraz wziąć udział, w którymś z licznych konkursów organizowanych przez wystawców i organizatorów.

Szczegółowy i na bieżąco aktualizowany program można znaleźć na facebookowym profilu Targów Książki Kulinarnej .

d17vgqo
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d17vgqo

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj