Prawdziwek czy szatan? Jak nie dać się oszukać w lesie
Kurki są pyszne, ale czy można jeść gołąbki? To na pewno pieczarka, czy może jednak muchomor jadowity? Uwaga, błąd może kosztować życie. Każdy dobry grzybiarz powinien mieć w swojej biblioteczce porządny atlas grzybów. A ich wybór jest spory.
Gąska, kurka, kozak, rydz. Maślanka, czubajka, czernidłak pospolity. Zostań ekspertem grzybobrania. Szczególnie, że sezon w pełni!
Aż 233 gatunki grzybów znalazły się w tym atlasie. Zgodnie z aktualnym stanem wiedzy zostały zakwalifikowane, jako jadalne, niejadalne bądź trujące. Gatunki występujące głównie na terenie Polski. Mamy grzyby kapeluszowe, grzyby główkowe, bulwiaste i gwiazdosze, grzyby krzaczkowe, huby. Dostejemy do rąk piękny album w twardej okładce i z masą informacji. Można studiować go godzinami. Spodoba się zarówno wytrawnym zbieraczom, którzy chcą poznać mniej popularne gatunki jadalne, jak i tym, którzy dopiero uczą się sztuki rozróżniania grzybów.
”Atlas grzybów”, Patrycja Zarawska, Wydawnictwo SBM
Autor opisał ponad 160 gatunków grzybów, ułożył też klucze do ich rozpoznawania. Wśród wymienionych aż 95 jest jadalnych. Wszystkie gatunki zostały zaprezentowane na fotografiach i bardzo szczegółowo scharakteryzowane tak, by nie pomylić, przykładowo borowika z sztanem. Poręczny format atlasu umożliwia korzystanie z niego w czasie grzybobrania.
”Praktyczny atlas grzybów”, Jarosław Orłowski, Wydawnictwo Demart
Gdzie szukać grzybów? Jak je zidentyfikować? Kiedy najlepiej wybrać się na grzybobranie? Na prawie 200 stronach, znajdziemy ponad 440 grzybów. W tym atlasie również opisano zarówno gatunki jadalne, jak i trujące. Charakterystyki poszczególnych grzybów ilustrowane są wyraźnymi fotografiami. Przy każdej znalazła się ikonka, pozwalająca na szybką ocenę: jadalny czy jednak nie! Autorzy dają też świetne wskazówki, gdzie szukać, jak zebrać i co potem możemy zrobić z naszymi zbiorami.
”Atlas grzybów”, Helmut i Renate Grunert, Wydawnictwo: Bellona
Nie wszyscy wiedzą, gdzie można znaleźć borowika, maślaka czy podgrzybki. Ulubione przez nas grzyby rosną w lasach liściastych czy może iglastych? Jak nazywają się smaczne grzyby jadalne, które można spotkać na łące? O tym wszystkim pisze autor tego atlasu. Dzieli się wiedzą na temat typowego środowiska wzrostu poszczególnych gatunków grzybów. Podpowiada jak szybko je rozpoznać. Dzięki zamieszczonym przy zdjęciach symbolom, na pierwszy rzut oka widać, które grzyby chicielibyśmy mieć w swoim koszyku, a potem na stole. Na 180 stronach znajdziemy szczegółowe opisy, uzupełnione kolorowymi zdjęciami grzybów w ich naturalnym środowisku.
”Atlas Grzybów”, Hans E. Laux, Wydawnictwo RM
Przewodnik, który z powodzeniem zmieści się w kieszeni, podzielony jest na dwie części. Pierwsza pomoże szybko rozpoznać napotkane grzyby. Mamy zdjęcia jadalnych i ilustracje trujących i niejadalnych. Wszystkie opatrzone radami dotyczącymi właściwego zbierania i czyszczenia grzybów. Druga część książki zawiera znakomite przepisy na potrawy z grzybów, z inspirującymi fotografiami. Mamy zupy, przekąski i dania główne z wieloma wegetariańskimi wariantami. Autorzy radzą, jakie grzyby będą najlepsze do wybranej potrawy. Dzielą się też sposobami na zakonserwowanie naszych leśnych zbiorów.