Trwa ładowanie...

Album Tatry. Cztery pory roku z fotografiami Mieczysława Żbika

Album Tatry. Cztery pory roku z fotografiami Mieczysława ŻbikaŹródło: Inne
d2d96f6
d2d96f6

Około 200 czarnobiałych i kolorowych zdjęć autorstwa zafascynowanego górami 78-letniego fotografika Mieczysława Żbika znalazło się w albumie Tatry. Cztery pory roku, który ukazał się nakładem wydawnictwa Biały Kruk. Książka jest już w sprzedaży.

To pierwszy na polskim rynku album prezentujący Tatry całościowo, od strony polskiej i słowackiej - poinformowali wydawcy na środowej konferencji prasowej w Warszawie.

- Stary mistrz - tak nazwał Mieczysława Żbika, urodzonego w 1931 roku (w Woli Filipowskiej koło Krzeszowic) znany artysta fotografik Adam Bujak, który napisał wstęp do albumu.
Żbik to cichy i skromny człowiek, jednocześnie znakomity fotografik, cechuje go wielkie umiłowanie gór, podziw i respekt wobec nich - ocenił Bujak.

- Mieczysław Żbik patrzy na świat gotowymi kadrami. Szczególnie jego kompozycje w kwadracie, dziś rzadziej stosowane, cechują się znakomitą precyzją. Potrafi wydobywać nastroje, klimaty. Czuje światło i umie dać temu wyraz. No i świetnie zna góry - napisał Bujak we wstępie.

d2d96f6

Podczas samotnych wędrówek po górach Żbik utrwalił na zdjęciach niesamowity urok i klimat Tatr, fotografowanych o każdej porze roku, przez wiele lat. Fotografował panoramy z niebezpiecznych szczytów, pokryte śniegiem polany, samotne kwiaty w szczelinach skał, spokojne doliny.

Dyrektor marketingu w wydawnictwie Biały Kruk Jolanta Kochniarczyk zwróciła na konferencji uwagę, że na zdjęciach tych zobaczyć można wiele miejsc niedostępnych dla turystów.

Sam artysta tłumaczył, że fotografie, które znalazły się w albumie, wykonywał przez prawie 20 lat: od 1977 do 1992 roku i przez ostatnie trzy lata.
- Dla mnie Tatry to najpiękniejsze góry świata. Piękne, tajemnicze - powiedział Żbik.

Jego zdjęciom towarzyszy w książce tekst poświęcony Tatrom, napisany przez zakopiańczyka, dziennikarza Michała Kowalskiego.

W albumie umieszczono również mały słowniczek terminów tatrzańskich przeznaczony dla ceprów. Ten, kto nie wie, może dowiedzieć się, czym są np.: kierdel, cuha, wypas kulturowy.

d2d96f6
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2d96f6

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj