dolme – gołąbki
30–40 marynowanych liści winorośli
2 cebule, drobno posiekane
¼ kg mielonego mięsa, jagnięciny lub wołowiny
oliwa z oliwek
⅓ szklanki świeżego cząbru
½ szklanki świeżego koperku
⅓ szklanki świeżego estragonu
¼ szklanki świeżej mięty
2 szklanki ugotowanego ryżu basmati
½ szklanki świeżego soku z limony
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Liście winorośli opłukać i odłożyć na bok. Cebulę z mięsem smażyć w oliwie na średnim ogniu, aż mięso zbrązowieje. Dodać posiekane zioła i smażyć jeszcze 3 minuty. Zdjąć z ognia. W dużej misie wymieszać usmażone mięso, cebulę i zioła z ryżem, sokiem z limony, solą i pieprzem. Liść winorośli ułożyć żyłkowaniem do góry na czystej powierzchni. Na środek nałożyć jedną łyżkę farszu ryżowo-mięsnego. Zwinąć, poczynając od nasady liścia i podwijając brzegi do wewnątrz, w szczelną kieszonkę. Nadziać w ten sposób wszystkie liście. Blachę nasmarować tłuszczem, ułożyć ciasno nafaszerowane liście, zalać ¾ szklanki wody, przykryć folią i zapiekać w piekarniku o temperaturze 100oC przez 45 minut.
zupa z czerwonej soczewicy
2 szklanki czerwonej soczewicy
7 posiekanych dużych cebul
7 wyciśniętych ząbków czosnku
1 łyżeczka mielonej kurkumy
4 łyżeczki mielonego kminku
oliwa z oliwek
7 szklanek rosołu z kury
3 szklanki wody
sól
2 łyżeczki ziaren czarnuszki*
- można zastąpić mielonym czarnym pieprzem
Soczewicę wsypać do rondla, zalać wodą, zagotować. Dusić bez przykrycia 9 minut. Odcedzić, odstawić. W wysokim garnku usmażyć na złoto z dodatkiem oliwy 6 posiekanych cebul z czosnkiem, kurkumą i kminkiem. Wlać soczewicę, rosół i wodę. Posolić, doprawić czarnuszką lub pieprzem do smaku. Doprowadzić zupę do wrzenia, po czym gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 40 minut. Resztę cebuli przesmażyć na oliwie: ma być chrupka, ale nie przypalona. Posypywać nią gotowe porcje zupy.
bakława
4 szklanki brązowego cukru
1 szklanka wody
½ szklanki wody różanej
½ kg łuskanych orzeszków pistacjowych, posiekanych
½ kg zblanszowanych migdałów, posiekanych
2 łyżki stołowe mielonego kardamonu
1 łyżeczka mielonego cynamonu
15 cienkich mrożonych płatów ciasta filo
½ szklanki niesolonego masła, stopionego
Dwie szklanki cukru z wodą i wodą różaną zagotować w średniej wielkości rondlu. Odstawić do wystygnięcia. Orzechy, migdały, kardamon, cynamon i pozostałe 2 szklanki cukru miksować przez 1 minutę. Odstawić. Posmarować masłem 5 płatów ciasta filo i wyłożyć nimi natłuszczoną blachę o wymiarach 33 na 23 cm. Na cieście rozprowadzić cienką, równą warstwę mieszanki orzechowej i przykryć ją kolejnymi pięcioma posmarowanymi masłem płatami ciasta. Czynność powtarzać aż do całkowitego zużycia mieszanki. Na wierzchu ułożyć pięć ostatnich posmarowanych masłem płatów ciasta. Ostrym nożem ponacinać paski wzdłuż i po przekątnej, aby uzyskać kształt rombów. Piec godzinę w temperaturze 180oC. Z wierzchu polać syropem cukrowo-różanym. Przed podaniem schłodzić.
dugh – napój jogurtowy
2 szklanki jogurtu naturalnego
3 szklanki wody mineralnej lub źródlanej
3 łyżki siekanej mięty
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
liście mięty do przybrania
Składniki wymieszać w dużym dzbanku. Mieszając, powoli dodawać lód. Przybrać liśćmi mięty.