Trwa ładowanie...

Zdetronizowany Paryż. Piotr Kraśko o Francji i Francuzach

Francuzi jeszcze do niedawna uważali Paryż za stolicę świata. Dzisiaj podkreślają swoją odrębność względem innych narodów udawaną nieznajomością języka angielskiego oraz opierając się globalizacji głównie w sferze kulinariów

Share
Zdetronizowany Paryż. Piotr Kraśko o Francji i FrancuzachŹródło: "__wlasne
dfy42oq

Francuzi jeszcze do niedawna uważali Paryż za stolicę świata. Dzisiaj podkreślają swoją odrębność względem innych narodów udawaną nieznajomością języka angielskiego oraz opierając się globalizacji głównie w sferze kulinariów.

* Piotr Kraśko w książce o Francji z serii podróżniczej „ Świat według reportera ” zmierza się z francuskim egocentryzmem i umiłowaniem do kuchni.* Francuzi uważają swoją kuchnię za skarb narodowy, a ideę fast food za prawdziwą zbrodnię. Dlatego wciąż celebrują posiłki a szefowie kuchni traktowani są tam jak gwiazdy. Jedną z nich był, wspomniany przez autora, Bernard Lusieu - mistrz kuchni, który utratę jednej gwiazdki przez swoją restaurację przypłacił życiem. Spadek w rygorystycznej klasyfikacji słynnego przewodnika Michelin potraktował jako klęskę i afront, co doprowadziło go na skraj załamania, a następnie do samobójstwa. Co takiego kryje w sobie kuchnia francuska, że warto za nią ginąć?

Książkę " Świat według reportera. Francja " opublikowało Wydawnictwo National Geographic.

dfy42oq
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dfy42oq
dfy42oq