Issei Sagawa
Najlepsza była szyja. Mięso ludzkie jest najsmaczniejsze ze wszystkich. Zwłaszcza powyżej tułowia… szyja, język etc. Nie czuć tego okropnego zapachu, charakterystycznego dla zwierząt. Gdyby ludzie wiedzieli, jak pyszne jest to mięso, jestem przekonany, że wszyscy mężczyźni jedliby ciała młodych dziewcząt… Oto przemyślenia Issei Sagawy, który jest prawdopodobnie najpopularniejszym współczesnym kanibalem.
Sagawa będąc studentem literatury angielskiej na Sorbonie zastrzelił i zjadł swoją koleżankę. Konsumowanie jej ciała zajęło mu 2 dni. Schwytany przez francuskie władze został uznany za szaleńca i deportowany do Japonii, gdzie umieszczono go w szpitalu psychiatrycznym. Dzięki wpływom swojego ojca został wypuszczony po niespełna półtora roku.
Nigdy nie wyparł się swojego kanibalizmu. Obecnie jest autorem kilku książek, które zostały bestsellerami. Okazjonalnie pisuje do jednej z japońskich gazet. Trzeba dodać, iż w Japonii uznawany jest za prawdziwy autorytet w dziedzinie sztuki kulinarnej i czasami pojawia się w programach telewizyjnych o tej tematyce...