Większość polskich rodziców źle karmi swoje dzieci! Czy można coś z tym zrobić?
Większość polskich rodziców źle karmi swoje dzieci! Czy można coś z tym zrobić?
Okazuje się, że współcześni rodzice popełniają naprawdę wiele błędów...
Według najnowszych badań nawet 90 proc. dzieci jest lub przynajmniej czasami bywa niewłaściwie odżywianych. Sposoby żywienia najmłodszych przebadał kompleksowo Instytut Matki i Dziecka. U 90 proc. dzieci stwierdzono nadmierne spożycie soli, a u 80 proc. - cukru.
Okazało się też, że większość dzieci (ponad 60 proc.) nie miało prawidłowej masy ciała. Prawie wszystkie dzieci są natomiast przekarmiane mięsem. A to jeszcze nie koniec alarmujących danych, o których piszemy dalej.
Czy i dlaczego rodzice źle karmią swoje pociechy? Jak powinna wyglądać ich prawidłowa dieta? W jaki sposób walczyć z błędami żywieniowymi i złymi nawykami? Jak żywić dzieci zdrowo?Na te i na inne pytania odpowiadają na kolejnych stronach galerii eksperci Instytutu Matki i Dziecka, którego nakładem ukazał się właśnie "Poradnik żywienia dziecka".
Zła dieta
Opublikowany przez Instytut Matki i Dziecka "Poradnik żywienia dziecka" pomaga uniknąć wielu popularnych błędów, które wskazano w badaniu prowadzonym w 2010 r. na reprezentatywnej grupie dzieci w wieku 13-36 miesięcy i ich rodzicach.
Okazało się wówczas, że większość opiekunów nie zna zaleceń żywieniowych, a ponad połowa (54 proc.) małych dzieci ma nadmiar albo niedobór masy ciała. Stwierdzono, że dieta większości maluchów jest daleka od zaleceń i źle zbilansowana (jak już wspomnieliśmy: ponad 90 proc. spożywa zbyt dużo soli, a 80 proc. - cukru).
Dzieci przekarmiane mięsem
Aż u 80 proc. maluchów stwierdzono niedobory witaminy D i wapnia (który można pozyskać choćby z nabiału) i zdrowych tłuszczów (ich bogatym źródłem są ryby), będących ważnym źródłem energii. Niemal wszystkie są za to przekarmiane produktami dostarczającymi białka (głównie mięsem).
Właśnie po to, by dowiedzieć się, w jaki sposób żywić dzieci zdrowo i od małego uczyć je dobrych nawyków, powstał "Poradnik żywienia dziecka" przeznaczony dla wszystkich rodziców. Książka jest dostępna w dwóch wersjach (elektronicznej i papierowej) i, co ważne, jest bezpłatna.
Posiłki dla dzieci
W poradniku można znaleźć zasady organizacji posiłków, poznać prawidłową wielkość porcji, znaleźć informacje nt. właściwego doboru produktów na talerzu malca. Zgodnie z poradnikiem, w posiłku powinny dominować produkty zbożowe, warzywa, owoce, ale także produkty białkowe.
Nie możemy zapominać o zdrowych tłuszczach. Dlatego polecane są oleje roślinne, np. oliwa z oliwek oraz olej rzepakowy (niskoerukowy lub kanola). Ryby są zalecane nie tyle z powodu łatwo przyswajalnego białka, co ze względu na składnik tłuszczowy i witaminy rozpuszczalne w tłuszczu.
Programujemy metabolizm dzieci na całe życie
Prof. Anna Dobrzańska, krajowy konsultant ds. pediatrii, przypomina wyniki badań europejskich mówiące, że przekarmianie dzieci białkiem zwiększa u nich ryzyko otyłości i nadciśnienia. Między innymi właśnie dlatego przestrzeganie norm żywieniowych w pierwszych latach życia jest ważne w kontekście jego jakości w jesieni życia.
"Nadmiar lub niedobór określonych składników w diecie dziecka programuje jego metabolizm na całe życie. Właśnie wtedy pojawiają się czynniki wystąpienia cukrzycy, nowotworów, chorób układu sercowo-naczyniowego i chorób degeneracyjnych ośrodkowego układu nerwowego, które gnębią dziś społeczeństwa" - twierdzi Dobrzańska.
Dieta dziecka to niełatwa sprawa
Z przeprowadzonych badań wynika, że większość dzieci spożywa za mało produktów mlecznych oraz warzyw i owoców, za dużo natomiast mięsa, wędlin.
"Doskonale wiemy, że nie jest łatwo dostosować dietę dziecka do zaleceń ekspertów, które są publikowane w pismach medycznych i dostępne lekarzom. Lekarze sprawujący opiekę nad dziećmi, podczas wizyt profilaktycznych, przekazują informacje o należnej, odpowiedniej dla wieku dziecka diecie" - pisze we wstępie książki prof. Dobrzańska i rekomenduje poradnik właśnie dlatego, że pozwoli on uniknąć rodzicom podstawowych błędów w żywieniu małego dziecka i poważnych, zdrowotnych następstw w przyszłości.
Jeden z najczęstszych błędów
Zdaniem ekspertów jednym z najczęstszych błędów popełnianych przez rodziców małych dzieci jest wprowadzanie nowych pokarmów w nieprawidłowy sposób.
"Dzieci są karmione zbyt często, zdarza się, że nawet dziesięć razy w ciągu dnia, nie licząc przekąsek. Bez przerwy coś jedzą. Zamiast dawać im do picia wodę, dajemy słodkie soki. Dziecko nie rodzi się z takimi upodobaniami. My je tego uczymy, a ono tylko przejmuje nawyki" - przestrzega prof. Dobrzańska.
Zachowania żywieniowe małego dziecka
Dziecko nie tylko przygląda się podawanym mu przez rodziców różnym daniom, ale także dotyka ich i smakuje. Odczucia dziecka związane z rozpoznaniem nowego smaku i jego akceptacja nie dokonują się automatycznie. Zdarza się, że np. dwulatek odrzuca proponowaną potrawę z uwagi na "inne" niż dotychczas doznania smakowe - złości się i wypluwa jedzenie.
Część matek w takiej sytuacji wycofuje się z podawania nowej potrawy. Tymczasem najlepszym rozwiązaniem jest stopniowe oswajanie dziecka z nowym smakiem oraz cierpliwe i konsekwentne zachęcanie go do spróbowania symbolicznej łyżeczki. Pozytywny efekt widoczny jest po kilkunastu próbach - dziecko zazwyczaj samo otwiera buzię przed następną porcją.
Ile posiłków powinno jeść dziecko?
W ciągu dnia dziecko powinno otrzymać 4-5 posiłków: 3 podstawowe (śniadanie, obiad, kolacja) i 1-2 uzupełniające (drugie śniadanie i/lub podwieczorek). Przerwa pomiędzy posiłkami powinna wynosić ok 3-4 godzin. Liczba posiłków spożywanych przez dzieci w ciągu dnia może się okresowo zmieniać, zwłaszcza dotyczy to takich posiłków jak drugie śniadania czy podwieczorki.
Dziecko w wieku 1 - 3 lat ze względu na małą pojemność żołądka powinno otrzymywać ilości potraw zgodne z indywidualnymi potrzebami, ale dostarczającej właściwej ilości energii (czyli o odpowiedniej gęstości energetycznej). Błędem jest podawanie dużych porcji rozcieńczonych zup, także tłustych potraw, ciężkich sosów, smażonych potraw.
Najważniejsze są śniadania
Autorzy "Poradnika żywienia dziecka" przypominają też, że najważniejszym posiłkiem spożywanym w ciągu dnia są śniadania: "Dla dzieci po 12 miesiącu życia podstawą posiłku śniadaniowego powinno być mleko i produkty mleczne - jogurt z dodatkiem owoców, kefir ciepłe napoje mleczne - kawa zbożowa, kakao, mleko modyfikowane, ewentualnie ser twarogowy. [...]
Ważna jest kompozycja śniadań. Jeśli dziecko pije sok owocowy, kanapka śniadaniowa powinna być źródłem białka czyli przygotowana z chudą, drobno pokrojoną, wysokiej jakości wędliną lub serem twarogowym albo pastą z jaj. Nie należy łączyć takich samych produktów np. zupy mlecznej z lanym ciastem i jaja w jednym zestawie śniadaniowym".
Pierwszy taki poradnik w Polsce
"Poradnik żywienia dziecka" w przystępny i praktyczny sposób informuje o aktualnych zaleceniach dotyczących żywienia dzieci w wieku od pierwszego do trzeciego roku życia. Zawiera wskazówki i przykładowe jadłospisy, które pomagają dostosować dietę dziecka do zaleceń ekspertów.
"Poradnik jest pierwszym w Polsce materiałem dla rodziców, przygotowanym zgodnie z aktualnymi normami żywieniowymi" - podkreśla prof. Halina Weker z Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie (IMiD).
Cel: dotrzeć do każdego rodzica
Wydany przez Instytut Matki i Dziecka oraz stowarzyszenie Zdrowe Pokolenia poradnik opracowała grupa ekspertów, m.in. pediatrów i dietetyków. Jest dostępny na stronach IMiD (http://www.imid.med.pl/klient1/uploads/poradnik.pdf), a w ograniczonym nakładzie będzie rozdawany także w szpitalach świeżo upieczonym mamom.
"Chcemy dotrzeć do każdego rodzica. Chcielibyśmy wpłynąć na styl życia Polaków, bo dzieci przejmują złe nawyki żywieniowe od dorosłych" - podsumowuje prof. Dobrzańska.
Oprac. GW, na podst. książki i PAP.