Rekord Guinnessa w lepieniu uszek wigilijnych spróbuje ustanowić szóstka mieszkanek dolnośląskiej gminy Węgliniec podczas rozpoczynających się w piątek we Wrocławiu VIII Targów Książki Kulinarnej.
Mieszkanki Węglińca mają w ciągu godziny ulepić jak najwięcej uszek z farszem z borowików. Podczas poprzednich edycji targów ustanowiono już 13 kulinarnych rekordów. Wrocławscy kucharze zrobili m. in. tatara, który ważył 135,5 kg, 1100 wianków krupnioków śląskich długości ponad 430 metrów, oraz gołąbka ważącego 56 kg o długości ponad dwumetrowej. Z kolei 3 lata temu uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych w ciągu 100 minut ulepili 1663 pierogi ruskie.
Tegoroczne Targi Książki Kulinarnej odbywają się pod hasłem „Dary Borów Dolnośląskich dla Europy”, dlatego do udziału w imprezie zaproszono leśne gminy Węgliniec i Przemków, oraz leżącą na pograniczu lubusko - dolnośląskim gminę Wymiarki.
– Może uda się nam wypromować jakiś produkt regionalny, może to będzie pitny miód wrzosowy z Przemkowa? My przywozimy pierogi jagodowe w sosie waniliowym, pierogi pieczone, czy paluchy w sosie grzybowym. Będzie wszystko najlepsze, co las ma do zaoferowania. No i będą też nawiązania do tego, co się zdarzy za dwa tygodnie, czyli do Bożego Narodzenia – powiedział wójt gminy Węgliniec Andrzej Kutrowski.
W piątek i w sobotę w hotelu Wrocław swoje stoiska rozstawią wydawnictwa, będą prezentacje potraw wigilijnych, miodów pitnych i nalewek. Rozdane zostaną nagrody dla autorów książek o tematyce kulinarnej i wydawnictw.
Przyznano 12 wyróżnień, nagrody otrzymają m. in. wydawnictwo Jacka Santorskiego za Kuchnię Polską (nagroda Grand Prix Międzynarodowych Targów Poznańskich) i wydawnictwo Książka i Wiedza za wydanie książek Wielka Księga Nalewek, Dzieje Soli, oraz Encyklopedia Działkowca (nagroda ministra rolnictwa i rozwoju wsi).
Organizatorzy chcą, aby impreza się rozwijała. Dlatego w przyszłym roku po raz pierwszy odbędą się Światowe Targi Książki Kulinarnej. Podczas każdej edycji zaprezentowana ma być jedna z kuchni świata. Na początek ma być to kuchnia polska.