Występ hiszpańskiej sopranistki Montserrat Caballe uświetnił w Wiedniu obchody 175. urodzin tortu Sachera – słodkiego symbolu Wiednia.
Historia tego czekoladowego przysmaku rozpoczęła się w 1832 roku, gdy pod nieobecność szefa kuchni młody kucharz na dworze księcia Metternicha - Franz Sacher otrzymał odpowiedzialne zadanie stworzenia nowego deseru dla gospodarza i jego wymagających gości. Opracował wówczas silnie strzeżony do dziś przepis na tort czekoladowy przekładany marmoladą morelową i oblewany polewą czekoladową.
Jego syn Eduard wybudował w centrum Wiednia w 1876 roku hotel Sacher. Właśnie na tarasie tego hotelu, usytuowanego naprzeciwko opery, ustawiono w czwartek metrowej średnicy tort i Caballe wykonała arię z opery „Peleas i Melizanda” Claude'a Debussy'ego.
Obecnie co roku produkowanych jest 360 tysięcy torów Sachera. Sprzedawane są w specjalnych, jasnych drewnianych pudełkach. Jedna trzecia tortów trafia na eksport, jedna trzecia do austriackich cukierni, a pozostała część oferowana jest na porcje w kawiarniach i restauracjach należących do sieci hoteli Sacher.