Superdieta Rx, czyli 14 najzdrowszych produktów

Obraz
Źródło zdjęć: © Inne

CZTERY ZASADY SUPERPRODUKTÓW Rx Superprodukty Rx to bardzo prosta teoria, bazująca na kilku ważnych zasadach. Zrozumienie ich ułatwi zmianę [diety](https://portal.abczdrowie.pl/dieta-jedzenie-dobre-dla-mozgu-czym-nakarmic-neurony) na taką, dzięki której stale będziemy wzmacniać swoje zdrowie. ###ZASADA PIERWSZA: SUPERDIETA RH JEST "NAJLEPSZĄ DIETĄ ŚWIATA Pierwsze pytanie, jakie nasuwa się wielu osobom, brzmi: co sprawia, że niektóre produkty są bardziej "super" niż inne? W jaki sposób dokonano wyboru?

Jak łatwo sobie wyobrazić, przedłożenie jednego produktu nad inne nie jest prostą sprawą, Zgodnie z przyjętą nadrzędną zasadą, decyduje to, który produkt w obrębie danej kategorii znajduje się na szczycie listy jako produkt wybitnie prozdrowotny. Poza tym, należy rozważyć, które z produktów cechuje najbardziej pożądana gęstość odżywcza2, innymi słowy, największa zawartość korzystnych składników i najniższa niekorzystnych, jak 11 nasycone kwasy tłuszczowe czy sód.

Dzięki wszechstronnym możliwościom jakie dają nam komputery naukowcy potrafią określić, które populacje świata są najzdrowsze I żyją najdłużej. Epidemiologiczne badania pozwoliły nam także zidentyfikować i poszczególne produkty, spożywane przez te populacje, Jeśli przypatrzymy się dietom najzdrowszych narodów świata, okaże się, iż niektóre produkty regularnie się w nich powtarzają. Na przykład, tradycyjna dieta grecka i sprzed 1960 roku, a także dieta kreteńska uchodzą za jedne z najzdrowszych na świecie, bazują przede wszystkim na produktach roślinnych, a najpopularniejsze , z nich zawierają mnóstwo substancji o działaniu ochronnym na organizm, np. selen, glutatlon, resweratrol, korzy,stny stosunek niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (z rodziny omega-3 do omega-6), duże ilości błonnika, kwasu foliowego, przeciwutleniaczy, witamin C i E. Dużo się mówi także o diecie Gkinawa, uznawanej za zdrową. (Wśród mieszkańców Gkinawy odsetek ludzi powyżej stu lat jest wyższy niż w jakimkolwiek innym regionie
świata). Zanim wybrałem konkretne produkty do superdiety, przeanalizowałem inne zdrowe diety, uwzględniając także różne prozdrowotne zwyczaje żywieniowe, i w ten sposób ustaliłem konkretne produkty, które powtarzały się w dietach.

Spojrzałem na problem także z innej perspektywy, aby stwierdzić, które produkty można bezspornie zaliczyć do prozdrowotnych, i w tym celu przestudiowałem wiele baz danych oraz zaleceń żywieniowych, m.in. Afierican Heart Association, American Cancer Society, National Cancer Institute i inne. Organizacje te sformułowały bardzo szczegółowe zalecenia, poprzedzone niezliczoną liczbą badań, dotyczących elementów zdrowej diety. Także Amerykański Departament Rolnictwa posiada użyteczne inforfiacje. Istnieje pewna punktacja, zwana w skrócie GRAC1, która służy do uszeregowania produktów według ich zdolności absorbowania wolnych rodników, czyli inaczej mówiąc, okeśla, jak efektywnymi są przeciwutleniaczarni. Najwyższy wskaźnik GRAC ma szpinak i jarmuż. To ważna informacja, choć nie daje całego obrazu. Wskaźnik GRAC nie uwzględnia np. błonnika, ale jest to przynajmniej jakiś punkt, od którego możemy zacząć. Istnieje wielka liczba danych, obrazujących względną zawartość składników odżywczych w produktach; ja starałem się
wykorzystać za każdym i razem te najbardziej dokładne i aktualne.

Zwróciłem się w tej sprawie bezpośrednio do naukowców. Brałem udział w wielu konferencjach naukowych, gdzie miałem okazję przedyskutować ostatnie osiągnięcia z najlepszym i żywieniowcami. To niezwykle ekscytujące - bycie świadkiem prezentacji najnowszych odkryć w dziedzinie żywienia, takich, które mogą wpłynąć na postrzeganie żywności przez ludzi. Pewna fascynująca informacja na temat tłuszczów zdobyła już rozgłos i toczą się wokół niej ożywione dyskusje. W obecnych czasach dotyka nas podwójny kryzys: nie tylko jemy za dużo tłuszczu, ale na dodatek niewłaściwy rodzaj. Dobry tłuszcz jest niezbędny do życia, co zostało omówione w rozdziale poświęconym łososiowi (strona 45).

Napisanie takiej książki nie byłoby możliwe jeszcze parę lat temu, gdyż większość istotnych informacji pojawiła się dopiero teraz. W jednym wypadku zatrudniłem uznanego naukowca, który wykonał dla mnie pewne analizy. Na przykład wyniki zawartości polifenoli w niektórych łatwo dostępnych stuprocentowych sokach i dżemach4 nie zostały wcześniej nigdzie opublikowane. W rozdziale poświęconym borówkom zobaczycie, jak niezwykłe są niektóre soki, a inne wręcz przeciwnie. Nadrzędna zasada superdiety Rx brzmi: rozpoznaj najlepsze - kup najlepsze - zjedz najlepsze. ###ZASADA DRUGA: SUPERPRDDUKTY TD "CAŁDŚCIDWE" PRDDUKTY To niezwykle ważna zasada. Nie jestem przeciwnikiem suplementów, też je biorę. Jedno jest niewątpliwe: podstawą planu żywieniowego muszą być konkretne pełnowartościowe "całościowe" produkty; same suplementy nie załatwią sprawy.

G jakie "całościowe" produkty właściwie chodzi? Nie jest łatwo o precyzyjną definicję i na pewno będzie wywoływać ona spory, ale ogólnie rzecz ujmując, chodzi o produkty nieprzetworzone lub przetworzone w minimalnym stopniu, i w taki sposób, by celowo nie zmienić profilu odżywczego danego produktu. Przykładowo, pomidory w puszce to produkt przetworzony.

W czasie procesu technologicznego część witaminy C ulega rozkładowi, choć jednocześnie wartość odżywcza samego produktu wzrasta dzięki zagęszczeniu pozostałych składników odżywczych. Na potrzeby książki zaliczam więc pomidory w puszce do słabo przetworzonych produktów.

Badania dotyczące fitoskładników to stosunkowo nowy obszar naukowego zainteresowania. Nie ustalono jeszcze zalecanego ani bezpiecznego poziomu spożycia większości z tych związków, pozostaje więc zdać się na nieprzetworzone produkty, które dostarczą nam ich w przyjemny i bezpieczny sposób. Podkreślam raz jeszcze, liczy się działanie synergistyczne. To nie pojedynczy fitoskładnik czyni różnicę; wiele wskazuje, że jego działanie wzmagają i regulują inne związki: błonnik, witaminy, składniki mineralne i inne substancje zawarte w żywności.

Produkty "całościowe" są złożone. Zawierają między innymi niezidentyfikowane jeszcze składniki, które mogą potęgować działanie znanych fitoskładników. Coraz częściej powtarzające się wyniki badań laboratoryjnych i epidemiologicznych wskazują, że te fitoskładniki najlepiej sprawdzają się w obecności innych związków. Co więcej, w zwalczaniu chorób i zachowaniu dobrego zdrowia pomagają nie tylko fitoskładniki pojedynczego produktu, ale też wszystkich tych, które zawiera nasza dieta.Wiele badań koncentruje się na beta-karotenie, ale wciąż nie wiadomo do końca, czy korzyści związane są z działaniem tego konkretnie związku, czy może też innych karotenoidów obecnych w produktach. Prawdopodobnie chodzi jednak o synergiczny efekt działania wielu karotenoidów lub bliżej jeszcze niezidentyfikowanego składnika. Dopóki nie uzyskamy wszystkich odpowiedzi, co z pewnością nie nastąpi w bliskiej przyszłości, najefektywniejszym sposobem i zarazem najbezpieczniejszym jest korzystanie z naturalnie występujących składników i
spożywanie "całościowych" produktów.

Około 25 procent populacji wykazuje " wrażliwość na sól" zawartą w diecie, co w praktyce oznacza zwiększoną skłonność do zachorowania na nadciśnienie. Zalecałbym zatem maksymalne ograniczenie soli w codziennym jadłospisie. Zawsze można posolić potrawę do smaku bezpośrednio na talerzu, dzięki temu znacznie łatwiej będzie kontrolować ilość soli. ###ZASADA TRZECIA: SUPERPRDDUKTY TD SYNERGIA Nasza wiedza na temat mikroskładników zawartych w produktach jest olbrzymia, ale to wciąż tylko fragment większej całości. Wiemy, iż synergia pokarmowa ma niezwykłe znaczenie dla zdrowia. Polega to na tym, że dzięki synergicznemu działaniu, łączny efekt dwóch lub więcej składników na organizm jest bardziej znaczący niż pojedynczych związków. Przykładowo, skuteczność orzechów w zapobieganiu rozwojowi chorób krążenia jest znacznie większa, niż można by przypuszczać, rozpatrując pojedyncze składniki odżywcze zawarte w orzechach. Jest to niezwykle precyzyjna zależność międzyskładnikowa - zależność, którą zapewnia sama natura, o
ile składniki są dostarczane z żywnością. W produktach występują tysiące rozmaitych związków chemicznych, ale naukowcom udało się zidentyfikować tylko ich część. Jasne więc jest, że przy takiej liczbie związków interakcje, które między nimi zachodzą, nie są całkowicie rozpoznane i zrozumiałe.

Nie wiemy jeszcze do końca, jakie są losy produktów w organizmie. Pamiętać też należy, że największą wiedzę mamy o tych wyrobach, które skupiły na sobie więcej uwagi naukowców niż inne. Ciągle jeszcze pozostają niejasne dokładne mechanizmy, za sprawą których wszystkie składniki danego produktu współpracują, by odnieść prozdrowotny skutek. Czasem znamy efekt końcowy, na przykład wysoki poziom luteiny w plamce żółtej oka jest oznaką prawidłowego widzenia. Nie jesteśmy jednak pewni, jakie inne substancje prócz luteiny zapewniają doskonały wzrok przez całe życie.

Szpinak to dobry przykład synergicznego działania wielu składników odżywczych. Jako jedyny produkt jest wiązany w większości badań epidemiologicznych z najniższą zapadalnością na nowotwory, choroby mięśnia sercowego, kataraktę, degenerację plamki żółtej oka.

Zasada jest bardzo jasna: im więcej ludzie jedzą szpinaku, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że zachorują na którąś z powyższych chorób. Logiczne się wydaje, że gdybyśmy mogli opracować lek, składający się z najważniejszych substancji obecnych w szpinaku, zyskalibyśmy silną broń w walce z rakiem. I aby to uczynić, naukowcy starają się rozłożyć szpinak na "czynniki pierwsze", by ustalić, które z nich mają tak efektywne działanie. A oto, do jakich wniosków doszli: szpinak zawiera zdumiewającą kolekcję mikroskładników, w tym luteinę, zeaksantynę, beta-karoten, kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 (bardzo niewiele roślin zawiera te kwasy), przeciwutleniacze - glutation, kwas alfa-liponowy (szpinak jest najlepszym źródłem tego zadziwiająco mocnego antyoksydanta), witaminy C i E, polifenole, koenzym Q10 tiaminę, ryboflawinę, witaminę B6' kwas foliowy, witaminę K, składniki mineralne - wapń, żelazo, magnez, mangan i cynk. obecny jest także chlorofil, który również może być potencjalnym czynnikiem antynowotworowym.

Czy firmy farmaceutyczne nie powinny zatem stworzyć szpinaku w pigułce? Niezupełnie. Pigułka zawierająca te wszystkie substancje (w ilościach takich samych jak w szpinaku) byłaby bardzo duża, nienadająca się do przełknięcia, nie mówiąc już o tym, że droga i nieopłacalna. Co więcej, nie mamy pewności, iż prawidłowo rozpoznaliśmy proporcje ilościowe, w jakich te składniki występują w szpinaku. Wiemy, że efekt synergiczny jest kluczowy, ale nie wiemy, jak go osiągnąć w sztucznie spreparowanej tabletce. Wydaje się mało prawdopodobne stworzenie suplementu dublującego dokładnie synergiczną moc produktów. Ale właściwie nie ma takiej potrzeby: jeśli zależy nam na prozdrowotnej sile szpinaku, wystarczy kupić go w pierwszym napotkanym sklepie.

Synergia superproduktów Rx to nawet coś więcej niż dieta. Nie tylko wszystkie składniki pokarmowe współpracują ze sobą, by wywołać większy efekt, ale i organizm czyni to samo. Zdajemy sobie obecnie sprawę, że choroba to nie piorun, który uderza nagle i znikąd w jeden określony organ. Na przykład, czy wiedzieliście, iż otyłość stanowi czynnik ryzyka przy wiekozależnej degeneracji plamki żółtej oka? Kto mógłby przypuszczać, że nadwaga może mieć wpływ na wzrok?

Mimo że książka traktuje w zasadzie o żywności, należy pamiętać, iż jedyną drogą osiągnięcia optymalnego stanu zdrowia jest wprowadzenie do swojego stylu życia wielu innych zmian. Piramida stylu życia przedstawia graficznie składniki zdrowego trybu życia. Absolutnie niezbędne jest polepszenie własnej diety, lecz jeśli równocześnie nie będziemy aktywni fizycznie, utracimy wiele korzyści wynikających z prawidłowego odżywiania się. Jeśli z kolei nie zapanujemy nad stresem, najlepsza nawet dieta nie przyniesie zadowalających efektów. Prawidłowa dieta, aktywność fizyczna, rutynowe badania stanu zdrowia, dobre relacje z otoczeniem, redukcja stresu, odpowiednia ilość snu, a nawet właściwa ilość płynów spożywanych każdego dnia - te wszystkie elementy będą współpracować ze sobą (to synergia!), by zwiększyć skuteczność działania każdego z osobna. ###ZASADA CZWARTA: SUPERPRDDUKTY SĄ PRDSTE; SUPERPRDDUKTY DZIAŁAJĄ PDZYTYWNIE Wiele osób podchodzi do żywności w sposób emocjonalny. Dla niektórych jedzenie to prawdziwa
przyjemność. Dla innych jest przyczyną niepokoju i zakłopotania. Te wszystkie kwestie wartości odżywczej, nadwagi, sposobów przygotowania potraw... Zdrowa dieta wraz z wymienionymi wyżej elementami stanowi jądro zdrowego stylu życia. Nasza codzienność jest na tyle absorbująca i skomplikowana, że żadne z zaleceń żywieniowych nie zostaną zastosowane, jeśli będą zbyt kłopotliwe lub wymagające zwiększonego wysiłku. Na szczęście natura okazała się pomocna: wybór z całej gamy superproduktów jest prosty.

Najlepsze podejście do każdej prozdrowotnej diety to podejście pozytywne. Uważam, że wszelkie diety, które zabraniają produktów lub sprawiają, że przygotowanie smacznego posiłku staje się prawdziwym wyzwaniem, przyniosą odwrotny skutek. Natomiast gdy zrozumie się zasady superdiety Rx, można poczuć się wolnym. Superdieta Rx mówi o tym, co należy jeść, a nie, czego należy unikać. Nie mówi również, czego nie należy robić.

Jeśli zachowuje się zdrową dietę złożoną z superproduktów, zawsze pozostaje nieco miejsca na wszelką inną żywność; można sobie pozwolić na czekoladę czy plasterek bekonu. To, co dobre w superdiecie, pomoże zapobiec skutkom działania tego, co złe. Ale oczywiście należy zachować w tym wszystkim umiar i zdrowy rozsądek.

Uczestniczyłem w medycznej konferencji w Hiszpanii, na której wygłosiłem odczyt na temat zapobiegania rozwojowi katarakty poprzez prawidłowe żywienie. Następnego ranka, gdy pojawiłem się na śniadaniu, okazało się, że wszyscy moi koledzy po fachu czekają, aż ja pierwszy zamówię dania, gdyż obawiali się, że nie zaaprobuję ich menu. Zamówiłem jajecznicę, jagody i szklankę pysznego świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy. Byli zaszokowani. Myślę, że oczekiwali, iż zamówię bez cukrowego krakersa, a do tego wodę mineralną.

Jedzenie to przyjemność. Gdy siedzisz przy zastawionym stole, nie jesteś pacjentem, tylko osobą. Posiłki powinniśmy spożywać z zadowoleniem. Superdieta Rx uwzględnia również i to.

Wybrane dla Ciebie

Po "Harrym Potterze" zaczęła pisać kryminały. Nie chciała, żeby ktoś się dowiedział
Po "Harrym Potterze" zaczęła pisać kryminały. Nie chciała, żeby ktoś się dowiedział
Wspomnienia sekretarki Hitlera. "Do końca będę czuła się współwinna"
Wspomnienia sekretarki Hitlera. "Do końca będę czuła się współwinna"
Kożuchowska czyta arcydzieło. "Wymagało to ode mnie pokory"
Kożuchowska czyta arcydzieło. "Wymagało to ode mnie pokory"
Stała się hitem 40 lat po premierze. Wśród jej fanów jest Tom Hanks
Stała się hitem 40 lat po premierze. Wśród jej fanów jest Tom Hanks
PRL, Wojsko i Jarocin. Fani kryminałów będą zachwyceni
PRL, Wojsko i Jarocin. Fani kryminałów będą zachwyceni
Zmarł w samotności. Opisuje, co działo się przed śmiercią aktora
Zmarł w samotności. Opisuje, co działo się przed śmiercią aktora
Jeden z hitowych audioseriali powraca. Drugi sezon "Symbiozy" już dostępny w Audiotece
Jeden z hitowych audioseriali powraca. Drugi sezon "Symbiozy" już dostępny w Audiotece
Rozkochał, zabił i okradł trzy kobiety. Napisała o nim książkę
Rozkochał, zabił i okradł trzy kobiety. Napisała o nim książkę
Wydawnictwo oficjalnie przeprasza synów Kory za jej biografię
Wydawnictwo oficjalnie przeprasza synów Kory za jej biografię
Planował zamach na cara, skazano go na 15 lat katorgi. Wrócił do Polski bez syna i ciężarnej żony
Planował zamach na cara, skazano go na 15 lat katorgi. Wrócił do Polski bez syna i ciężarnej żony
Rząd Tuska ignoruje apel. Chce przyjąć prawo niekorzystne dla Polski
Rząd Tuska ignoruje apel. Chce przyjąć prawo niekorzystne dla Polski
"Czarolina – 6. Tajemnice wyspy": Niebezpieczne eksperymenty [RECENZJA]
"Czarolina – 6. Tajemnice wyspy": Niebezpieczne eksperymenty [RECENZJA]