Makarony, ziemniaki i kawa z mlekiem
W rozdziale poświęconym szerokiemu zagadnieniu jedzenia i picia Wojciech S. Wocław zwraca uwagę na wiele błędów popełnianych przez Polaków w restauracjach czy zagranicznych kawiarniach. Doskonałym przykładem jest sposób traktowania ziemniaków, które w domowych warunkach są przez nas często rozgniatane na puree. W restauracji ziemniaki podane w całości nie powinny być pod żadnym pozorem rozgniatane widelcem i mieszane z sosem, który jest dodatkiem do mięsa lub ryby.
Kolejnym stereotypem jest rzekoma konieczność jedzenia spaghetti za pomocą łyżki i widelca. Autor podkreśla, że Włosi jedzą to danie wyłącznie za pomocą widelca, zaś łyżka jest używana przez osoby, które nie radzą sobie z nakładaniem makaronu jednym sztućcem. Pozostając we włoskich klimatach, warto pamiętać o sposobie picia kawy w tym regionie. Okazuje się, że turysta z Polski zamawiający kawę z mlekiem czy cappuccino po godzinie 9 rano postępuje wbrew lokalnym zwyczajom. We Włoszech i Francji kawę z (zimnym) mlekiem pije się wyłącznie rano. Na dodatek w tym chłodnym napoju macza się biszkopty, a w przypadku Francuzów (którzy nota bene piją taką kawę z miseczek) croissanty.