Savoir-vivre XXI wieku
Jak się zachować?
Czy jedzenie spaghetti łyżką i widelcem jest poprawne? Dlaczego podanych w restauracji ziemniaków nie powinno mieszać się z sosem? Jak stosować dobre maniery na Facebooku, podczas karmienia piersią i w trakcie robienia selfie? Te z pozoru proste zagadnienia są nieodzownym elementem współczesnego savoir-vivre'u, który zazwyczaj kojarzy się z elegancją, oficjalnymi spotkaniami czy wizytą w drogiej restauracji.
Czy jedzenie spaghetti łyżką i widelcem jest poprawne? Dlaczego podanych w restauracji ziemniaków nie powinno mieszać się z sosem? Jak stosować dobre maniery na Facebooku, podczas karmienia piersią i w trakcie robienia selfie? Te z pozoru proste zagadnienia są nieodzownym elementem współczesnego savoir-vivre'u, który zazwyczaj kojarzy się z elegancją, oficjalnymi spotkaniami czy wizytą w drogiej restauracji.
Wojciech S. Wocław , popularyzator zasad z zakresu savoir-vivre’u i etykiety w biznesie, który zajmuje się prowadzeniem szkoleń ze wspomnianych dyscyplin oraz ze sztuki wystąpień publicznych, w swojej książce "Savoir vivre, czyli jak ułatwić sobie życie" przekonuje, że dobre maniery są w cenie i dotyczą każdego z nas. Nie tylko stałych bywalców oper i wernisaży. I chociaż otaczający nas świat zmienia się w błyskawicznym tempie, to pewne reguły w kontaktach międzyludzkich powinny pozostać nienaruszone. Nawet jeżeli coraz mniej osób zwraca na nie uwagę.