Trwa ładowanie...

Od ducha do brzucha

Od ducha do brzuchaŹródło: Inne
d37jp1j
d37jp1j

Jak przyrządzić karpia po katolicku, gruszki tomistyczne, makowiec pokutny czy flaczki saraceńskie? A może jak podawać krupnik korzenny czy koniak domowy? - Tego wszystkiego dowiemy się z dowcipnych Receptur klasztornych.

Kto nie ma cierpliwości do kulinarnej poezji, ten będzie mógł zobaczyć to wszystko na ekranie. Tym bardziej, że do stołu zasiądzie niejaki mnich Feldman. Tak, tak.. pani Krystyna znowu zagra mężczyznę, i to prawdziwego mnicha!

Znany poznański bard Jacek Kowalski napisał kilka małych książeczek, w których podaje stare przepisy kulinarne. Są to potrawy, jakie przyrządzali kiedyś mnisi, ale bez przeszkód można i dziś ugościć nimi krewnych czy przyjaciół.
- To nie jest żadna archeologia, podkreśla Kowalski.

W tym roku ukazał się większy zbiór przepisów pod tytułem Receptury klasztorne, który przypomina zapomnianą dziś sztukę domowego wyrobu nalewek, piw, miodów czy win. Tę samą sztukę, która narodziła się w średniowiecznych klasztorach i często tylko tam przetrwała.

Teraz klasztorne receptury poznańska telewizja przenosi na ekran. W męskim refektarzu, jaki powstał w studiu, zasiada między innymi... Krystyna Feldman. Oprócz niej o potrawy kłócą się Michał Grudziński i Wojciech Kalwat oraz sam autor.

Teatralną wersję Receptur kuchennych zobaczymy między świętami a Nowym Rokiem w Jedynce.

d37jp1j
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d37jp1j