Nachosy, tortille i... grzyby halucynogenne, czyli Meksyk od kuchni
Pikantne historie, czyli Meksyk od kuchni
Jak wielki wpływ na kuchnię Meksykanów mieli hiszpańscy kochankowie ich kobiet?
Podobno wystarczy raz spróbować potrawy, która jest charakterystyczna dla jakiegoś narodu, by na zawsze zapamiętać, jakie smaki lubią mieszkańcy tego kraju. Kuchnia narodowa to specyficzna mieszanka ulubionych smaków i zwyczajów kulinarnych. Susana Osorio-Mrożek, która na co dzień zajmuje się kuchnią (prowadziła restauracje m.in. w Oslo i w Krakowie), twierdzi, że to, co lubimy jeść, bezpośrednio wpływa na to, jak wygląda nasza kultura. W książce "* Meksyk od kuchni. Od Azteków do Adelity*" (wyd. Universitas) zajmuje się sztuką kulinarną Meksyku i udowadnia, że historia gastronomii bywa także historią całego narodu.
Dlaczego zatem najbardziej charakterystycznym połączeniem, jakie znamy z meksykańskiej kuchni, jest smak pomidora, chili i kukurydzy? Jak wyglądały i dlaczego powstały pierwsze fast foody? Jaki wpływ na sztukę kulinarną miał Hernan Cortes i inni konkwistadorzy? Dlaczego grzyby halucynogenne były tak popularne i dlaczego Aztekowie mogli upijać się tylko raz na cztery lata?
Na te i wiele podobnych pytań odpowiemy w kolejnych odsłonach galerii.