Przepisy palce lizać
Ciasto: 400 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
50 g roztopionej i przestudzonej białej czekolady
1 jajko
60 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Krem: 150 g żurawin (świeżych lub mrożonych)
40 g masła
˝ szklanki cukru
1 jajko oraz 1 żółtko
Sok wyciśnięty z połowy cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misce miksera i utrzeć do momentu połączenia. Przygotować usztywniane papiloty do muffinek. Masę nakładać do 4/5 wysokości foremki. Piec 25-30 minut w temp 170 st. (bez termoobiegu). Po upieczeniu wystudzić w uchylonym piekarniku, po czym chłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Krem: W garnuszku z grubym dnem umieścić żurawiny, sok z cytryny i cukier. Gotować na średnim ogniu, aż żurawiny pękną i puszczą sok, cały czas mieszając. Zestawić z ognia, zmiksować blenderem na puree, przetrzeć przez sitko, odstawić do ostudzenia. W osobnym kubeczku zmiksować blenderem 1/4 szklanki wody, jajko, żołtko i mąkę ziemniaczaną. Dodać do przetartych żurawin i ponownie utrzeć. Zagotować, pod samo koniec dodając masło. Powstały budyń przelać do kubeczka, przykryć folią spożywczą i wystudzić. Chłodzić przez kilka godzin w lodowce do osiągnięcia właściwej konsystencji. Na schłodzone serniczki wyłożyć budyń żurawinowy. Przed podaniem można je oprószyć pokruszonymi bezami lub udekorować żurawinami.