Kuchni czar
Do księgarń trafia właśnie 45. wydanie Kuchni Polskiej - najsłynniejszej książki kucharskiej, z której korzystało już kilka pokoleń.
Nowa edycja jednego z największych bestsellerów (kilka milionów sprzedanych egzemplarzy od 1954 roku) została napisana przez nowy zespół autorski. Na rynku jest wiele książek kucharskich, w tym tytuły poświęcone potrawom tradycyjnie polskim. Większość składa się wyłącznie z przepisów kulinarnych. Kuchnia Polska PWE ma inny charakter. Oprócz przepisów (tych jest ok. 1800) zawiera porady, jak gotować, jak zdrowo się odżywiać, nawet jak zorganizować sobie pracę w kuchni. W części poświęconej przepisom dominują potrawy tradycyjne - gołąbki, klopsiki, rolady, pasztety, pulpety, kluski kładzione itp., choć są też bardzo finezyjne propozycje kulinarne - np. tołpyga z czerwonym masłem czy pierś indyka duszona w sosie pomarańczowym.
Rzeczpospolita