W Hadze - w obecności najlepszych kucharzy z 25 państw Unii Europejskiej - zaprezentowano oficjalnie pierwszą europejską książkę kucharską. Otrzymali ją już komisarz Unii Europejskiej Franz Fischler i 25 unijnych ministrów rolnictwa, przebywających w Holandii na nieformalnym spotkaniu.
"- Europa to niekończące się źródło wspaniałych produktów, potraw i przepisów. Dlatego poszerzenie Unii Europejskiej zainspirowało nas do zebrania w jednej książce kulinarnych tradycji, z jednoczesnym otwarciem się na nowatorstwo" - powiedział podczas prezentacji książki jej pomysłodawca Nico de Rooij z Holenderskiej Fundacji Sztuka Gotowania.
Wydana po angielsku książka pt.: Europejska sztuka gotowania - tradycja i innowacja liczy prawie 400 stron i jest bogato ilustrowana.
Polską kuchnię reprezentują w niej bardzo lubiany przez Europejczyków żurek oraz pierogi z jagodami. Jest też, między innymi, przepis na pasztet z dziczyzny pieczony w boczku, podawany z aksamitnym sosem żurawinowym.
Polską tradycję w kuchni przedstawił w książce Grzegorz Kazubski z Warszawy. Dział "Nowatorstwo" opracował Krzysztof Brożek z Krakowa, a wstęp do polskiej części napisała Tessa Capponi-Borawska.
Książka zostanie przetłumaczona na wszystkie języki państw Unii.