Trwa ładowanie...

Jak lubi sobie podjeść Unia?

Share
Jak lubi sobie podjeść Unia?Źródło: Inne
d1y2a7y

W Hadze - w obecności najlepszych kucharzy z 25 państw Unii Europejskiej - zaprezentowano oficjalnie pierwszą europejską książkę kucharską. Otrzymali ją już komisarz Unii Europejskiej Franz Fischler i 25 unijnych ministrów rolnictwa, przebywających w Holandii na nieformalnym spotkaniu.

"- Europa to niekończące się źródło wspaniałych produktów, potraw i przepisów. Dlatego poszerzenie Unii Europejskiej zainspirowało nas do zebrania w jednej książce kulinarnych tradycji, z jednoczesnym otwarciem się na nowatorstwo" - powiedział podczas prezentacji książki jej pomysłodawca Nico de Rooij z Holenderskiej Fundacji Sztuka Gotowania.

Wydana po angielsku książka pt.: Europejska sztuka gotowania - tradycja i innowacja liczy prawie 400 stron i jest bogato ilustrowana.

d1y2a7y

Polską kuchnię reprezentują w niej bardzo lubiany przez Europejczyków żurek oraz pierogi z jagodami. Jest też, między innymi, przepis na pasztet z dziczyzny pieczony w boczku, podawany z aksamitnym sosem żurawinowym.

Polską tradycję w kuchni przedstawił w książce Grzegorz Kazubski z Warszawy. Dział "Nowatorstwo" opracował Krzysztof Brożek z Krakowa, a wstęp do polskiej części napisała Tessa Capponi-Borawska.

Książka zostanie przetłumaczona na wszystkie języki państw Unii.

d1y2a7y
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1y2a7y
d1y2a7y