Trwa ładowanie...
fragment
15-02-2011 13:10

Ewa gotuje - szybko

Ewa gotuje - szybkoŹródło: Inne
d28nx4e
d28nx4e

Marchewkowa na chłody

Będąc niedawno w Szwajcarii dwukrotnie, w różnych restauracjach, jadłam pyszną zupę marchewkową. A że bardzo posmakowała ona mojej córce (choć po nartach wszystko dobrze smakuje…), to – gdy tylko wróciłam do Polski – postanowiłam ugotować ten szybki i smakowity krem.

½ kg marchewki
2 ziemniaki
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
4-5 cm świeżego imbiru
1 litr wywaru jarzynowego
4-5 łyżek soku z cytryny
2 łyżki masła do smażenia
½ szklanki śmietany 12%
ew. szczypta chili lub pieprzu cayenne
sól do smaku
garść pestek dyni lub płatków migdałowych

Na suchą patelnię wsypać pestki dyni i uprażyć na złoty kolor (tak samo można uprażyć płatki migdałowe). Przełożyć do miski, by przestygły.

Marchewkę pozbawić skórki i pokroić w półplasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać łyżkę masła, wrzucić pokrojone warzywa i smażyć przez kilka minut. Następnie zalać wywarem jarzynowym. Cebulę pokroić w kostkę, lekko zezłocić na pozostałym maśle. Przełożyć do garnka i odrobiną wywaru wymyć „smak” z patelni. Imbir obrać ze skórki i zetrzeć do zupy. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko gotować do miękkości, następnie zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i sokiem z cytryny (soku trzeba dać tyle, by złamał słodycz marchewki).

Marchewkowy krem nalać do talerza. Na środku zupy zrobić kleks ze śmietany, dookoła posypać prażonymi pestkami dyni.

Dla mięsożerców można przygotować wariant mięsny. Wystarczy ok. 100 g boczku pokroić w kostkę, usmażyć na złoto i dodać do zupy.

d28nx4e
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d28nx4e

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj