Czekoladowy zawrót głowy
Czekoladowy zawrót głowy. Choco-lit?;)
Czekoladowy zawrót głowy
Czekolada to nie tylko smaczny wyrób cukierniczy w formie tabliczek czy w postaci napoju, ale także mnóstwo książek opowiadających o historii tego produktu, opartych na czekoladzie przepisach czy perypetiach związanych z jej konsumpcją. W naszej galerii przedstawiamy subiektywny wybór czekoladowych i czekoladopodobnych tytułów popularnonaukowych, zbiorów przepisów, poradników, bajek dla dzieci i powieści.
Leksykon Czekolada. Składniki, podawanie, przepisy - Tobias Pehle
Czekoladowy leksykon przedstawia niezwykle różnorodny świat czekolady, historie jej wytwarzania, poczynając od czekolady pitnej i tej w tabliczkach, a kończąc na pralinach i wielu szlachetnych wyrobach, zdradza tez tajemnice umiejętności najpełniejszego delektowania się czekoladą i możliwości zastosowania jej w kuchni. Fascynujący świat czekolady od A do Z!
Złota księga czekolady - Carla Bardi, Claire Pietersen
Prezentowana książka powinna zadowolić każdego wielbiciela czekolady, gdyż zawiera ponad 300 przepisów na smaczne ciastka, ciasta krojone, brownies, muffinki, babeczki, desery, puddingi, lody, drinki i przystawki - a zatem wszelkie kulinarne zastosowania czekolady. Ponadto czytelnik zdobędzie wiele ciekawych informacji o czekoladzie i pozna jej egzotyczną historię - od starożytnego Meksyku aż po czasy obecne.
Czadowa czekolada - Alan MacDonald
Dzisiaj ludzkość zjada tysiące ton czekolady. Ten czekoladowy przewodnik po świecie czekolady umożliwi wam poznanie historii i wszystkich tajemnic związanych z najsmaczniejszym produktem świata.
Czekolada. Nowa harmonia smaku - Rosalba Gioffré
Album jest unikalnym na rynku polskim, przepięknie ilustrowanym przewodnikiem po świecie czekoladowych smaków. Jeśli potrzebujesz najlepszego przepisu na tort Sachera, chcesz odkryć tajemnicę pysznego sufletu czekoladowego z wanilią albo zaskoczyć nawet najbardziej wybrednych smakoszy czekoladowymi uszkami z ragoût z królika – oto przed tobą książka o czekoladzie pełna pomysłów na pyszne i wykwintne desery. W jej pierwszej części odnajdziesz mnóstwo ciekawych wiadomości o historii „pokarmu bogów”, związanych z nim zwyczajach oraz nowoczesnych i tradycyjnych technikach jego produkcji, zaś w drugiej oryginalne i zaskakujące przepisy – największe sekrety mistrzów czekolady.
Album oprócz tekstów dotyczących degustacji czekolady, jej drogi z kraju Majów i Azteków do Europy, rodzajów ziarna kakaowego i sposobów ich przygotowania zawiera ponad 70 najlepszych kulinarnych przepisów, w których najważniejsza jest oczywiście czekolada. Dodatkowo ubogaca tę książkę rozdział pełen praktycznych informacji o „czekoladowych” instytucjach: muzeach i ekspozycjach, stowarzyszeniach i szkołach, a także festiwalach i targach.
Seks, narkotyki i czekolada - Anna Dzierzgowska, Paul Martin
Odwieczna jest gonitwa za przyjemnością zmysłową. Starożytność zdecydowanie górowała w tej materii nad wiekami nowożytnymi. Od tamtej pory normy moralne różnych religii i zakazy prawne poddają (a przynajmniej usiłują poddać) regulacji pewne aspekty ludzkiego zachowania. Paul Martin ciekawie i dowcipnie pisze o seksie, narkotykach i czekoladzie (to wręcz pean na jej cześć!). Dywaguje nad różnicami między przyjemnością, czyli lubieniem czegoś, a pożądaniem, czyli chceniem tegoż. Przywołuje postaci niektórych znanych hedonistów. Opisuje również onanizm, hazard, pijaństwo, obżarstwo oraz trwającą przez tysiąclecia walkę purytanów z hedonistami. Analizuje stany szczęścia i nieszczęścia.
Historia smaku - Bryan Bruce
Skąd pochodzi pomidor? Jaka przyprawa była niegdyś cenniejsza niż złoto? Co wspólnego mają ze sobą seks i czekolada? Jakie warzywo przyczyniło się do wybuchu rewolucji? Podróż po różnych kontynentach śladami owoców, warzyw i przypraw używanych obecnie na co dzień - ich historia, sposoby uprawy, zwyczaje, tradycje z nimi związane, przepisy z ich wykorzystaniem, a także anegdoty i ciekawostki na ich temat.
Autor, wędrując po obu Amerykach, Europie i północnej Afryce, opowiada historie pożądania i miłości, zazdrości i chciwości, a główną rolę w jego opowieściach zawsze grają smakowite potrawy lub ich składniki. Bryan Bruce poszukuje źródeł powstania czekolady w Meksyku, uczy się, jak przyrządzać najprawdziwszą nowoorleańską jambalayę z sosem Tabasco, przekonuje się, czy transylwański sos czosnkowy chroni przed wampirami. Te poszukiwania ilustruje kilkadziesiąt kolorowych fotografii.
Czekolada. Przewodnik po światowych markach czekolady - Chantal Coady
Przewodnik po światowych markach czekolady zawiera listę najlepszych na świecie producentów czekolady, dokładny opis procesu wytwarzania czekolady, a także profesjonalne porady dotyczące degustacji i oceny jakości czekolady. Piotr Krzciuk twierdzi, że "żadna inna książka którą widziałem, a mam sporą czekoladową bibliotekę, nie przedstawia po polsku tylu producentów czekoladek. Bardzo apetyczne ilustracje".
Przysmaki z czekolady. Ponad 100 wspaniałych przepisów - praca zbiorowa
Zawarte w "Przysmakach z czekoladach" przepisy umożliwią ci przygotowanie wspaniałych czekoladowych smakołyków, które zadowolą podniebienie nawet najwiekszych smakoszy spośród twojej rodziny i przyjaciół. 112 przepisów na kuszące i przepyszne smakołyki, krótkie wprowadzenie do każdego rozdziału, pełne przydatnych rad i pomysłów. Przejrzysta lista składników i praktyczne instrukcje zawierające opis poszczególnych etapów przyrządzania każdego deseru. Atrakcyjne fotografie gotowych przysmaków.
Niezwykłe ciasta czekoladowe - Tom Phillips
Już od patrzenia na te elegancko dekorowane ciasta - z wiśniami, orzechami, przeróżnymi kremami - robi się przyjemnie. Książka "Niezwykłe ciasta czekoladowe" przedstawia pomysły na oryginalne ciasta na różne okazje: urodziny dziecka, Boże Narodzenie, walentynki, Wielkanoc, przyjęcie weselne. Do każdego przepisu dołączona jest instrukcja "krok po kroku" oraz fotografia. Wstęp wprowadzi cię w świat czekolady i zapozna z informacjami przydatnymi podczas wyrobu ciast czekoladowych. Na końcu książki znajdziesz szablony pomocne w tworzeniu dekoracji.
Desery z czekoladą - Magdalena Szwedkowicz-Kostrzewa
Ciasta i desery z czekoladą - Wanda Jackowska
Popularna i lubiana przez Czytelników Wanda Jackowska proponuje w swojej najnowszej książeczce przepisy na wyroby z czekoladą jako głównym składnikiem. Amatorzy słodkości znajdą pomysły na ciasta i desery nadające się na różne okazje - na przykład na zakończenie uroczystych przyjęć, gdzie będą stanowić wykwintny akcent. Książeczka ta zawiera przepisy na desery proste, łatwe do wykonania, ale i wyrafinowane ciasta i inne słodkości. Korzystając z tych propozycji przekonamy się, że sprawimy radość nie tylko swojemu podniebieniu, ale i odczujemy przypływ tak potrzebnej nam wszystkim energii życiowej.
Czekoladowy zawrót głowy
Czekolada - Joanne Harris
Do małej mieściny na francuskiej prowincji, gdzie czas się zatrzymał, przyjeżdża tajemnicza, młoda i piękna kobieta z córeczką. Mieszkańcy Lansquenet ze zdumieniem obserwują, jak Vianne z Anouk odnawiają starą piekarnię na rynku, by urządzić tam sklep z czekoladą. W dniu otwarcia właścicielka ofiarowuje zaglądającym do niej ciekawskim gatunek słodyczy, który każdy z nich lubi najbardziej, jak gdyby znała ich najskrytsze myśli i pragnienia. Czyżby ta dziwna kobieta była czarownicą? Dla wielu mieszkańców miasteczka przyjazd Vianne jest prawdziwym darem losu, ale są i tacy, którzy zrobią wszystko, by opuściła Lansquenet. Zbliża się Wielkanoc i Vianne zamierza urządzić dla dzieci "festiwal czekolady", lecz jej wrogowie za wszelką cenę chcą jej w tym przeszkodzić...
Joanne Harris to angielska pisarka i autorka wielu bestsellerów. Kocha Francję, słodycze i pisanie o jedzeniu. Jej powieść „Czekolada" odniosła międzynarodowy sukces i została sfilmowana w 2000 roku. W Polsce ukazały się między innymi: „Rubinowe czółenka" (2007), „Runy" (2008), „Nasienie zła" (2009), „Śpij, kochanie, śpij" (2009).
Gorzka czekolada - Lesley Lokko
"Gorzka czekolada" to wzruszająca i trzymająca w napięciu powieść obyczajowa z życia trzech kobiet, rozgrywająca się przez wiele lat w różnych częściach świata. Melanie, rozpieszczona osiemnastoletnia Angielka, wdaje się we flirt z ojczymem i zostaje wysłana przez matkę do Los Angeles. Laure, piękna Haitanka, przypadkowo zachodzi w ciążę i ucieka od srogiej babki do Chicago. Jej służąca, Ameline, także nagle musi zmienić swój los. Wszystkie zaczynają żyć na własny rachunek... Zaskakująca fabuła, kobiece wybory i dylematy.
Gorzki smak czekolady Lucullus - Leopold Tyrmand
Tyrmand, którego cenzura PRL postanowiła wykreślić ze świadomości Polaków, po tym jak w marcu 65' wyemigrował z kraju, powoli wraca w pejzaż polskiej literatury. Autor najbardziej znany jest z "Dziennika 1954" oraz "Złego", ale czytelnik z pewnością zachwyci się opowiadanami z niniejszego zbioru. Są to zwierzenia autora, który dzieli się z nami literacko przetworzonymi historiami ze swego niezwykle bujnego życia. Tyrmand urodził się w Warszawie, w zasymilowanej rodzinie żydowskiej, przed wojną zdążył jeszcze przez rok stiudiować w Paryżu na architekturze; po wybuchu wojny, który zastał go w Warszawie, wyjechał do Wilna, gdzie aresztowało go NKWD. Udało mu się zbiec. Następnie trafił do Niemiec na roboty, gdzie pracował jako kelner, tłumacz, robotnik kolejowy i marynarz. Usiłował przedostać się do neutralnej Szwecji, został jednak złapany i osadzony w obozie. Po wojnie pracował jako dziennikarz, stopniowo wyrzucano go jednak z kolejnych gazet aż wreszcie został obłożony nieoficjalnym zakazem drukowania. Wtedy
zaczął pisać słynny "Dziennik 1954", w 1955 wydał powieść "Zły", która stała się natychmiast bestsellerem. Wreszcie z 1965 otrzymał paszport i zgodę na wyjazd. Osiadł w Nowym Yorku, gdzie stał się stałym felietonistą "New Yorkera".
Dzień Czekolady - Anna Onichimowska
Poetycka, realistyczno-magiczna powieść o dwojgu dzieciach motyw podróży w czasie II Nagroda w Konkursie im.Astrid Lindgren Monika i Dawid przeżywają problemy zbyt wielkie na ich wiek. Na szczęście z trudnej codzienności można uciec w magię. Każdy dzień, jaki ze sobą spędzają, jest inny. Dawid postanawia zrobić wszystko, by spełnić marzenia Moniki i przenieść ją w czasie. Pomaga mu w tym trójkolorowa kotka Zuzia.
Klub Miłośniczek Czekolady - Carole Matthews
"Klub miłośniczek czekolady" to powieść smakowita, zabawna i wzruszająca. Losy czterech niepowtarzalnych kobiet całkowicie z różnych światów jednoczy uzależnienie od czekolady. Autorka napisała także kontynuację powieści zatytułowaną "Dieta Miłośniczek Czekolady".
Czekoladowy zawrót głowy
Charlie i fabryka czekolady - Roald Dahl
Pan Wonka ma pomysły doprawdy nie z tego świata: w swej sławnej fabryce czekolady wymyśla niesłychane smakołyki, ale nikt jeszcze nie był w środku ani nie widział pana Wonki! Charlie Bucket nie może uwierzyć w swoje szczęście, kiedy znajduje Złoty Talon, który pozwala mu zwiedzić wspaniała fabrykę. Ale i tak nawet nie przeczuwa, jakie go jeszcze czekają niespodzianki.
Roald Dahl napisał kontynuację swojej powieści pt. Charlie i wielka szklana winda.
Cecylka Knedelek i fabryka czekolady - Joanna Krzyżanek
Cecylka Knedelek i fabryka czekolady : Wszystko zdarzyło się w pewnej fantastycznej fabryce, ale uwaga! Nie w takiej, w której produkuje sie śrubki i nakrętki, a w najprawdziwszej fabryce czekolady...No cóż, praca w niej wre na całego... i tylko nie wiadomo... kto szybciej pracuje- ten, kto produkuje, czy ten, kto potem wszystko pałaszuje. Właśnie w tym wspaniałym miejscu, w którym nasi bohaterowie pracuja na trzy czekoladowe zmiany, zdarzyła się absolutnie rewelacyjna historia, wybuchła iście czekoladowa bomba... no oczywiście niedosłownie, ale o tym przeczytajcie już sami...Co tam się działo... Była tam pewna szafa, a w niej tajemnicze przegródki i tajne schowki! Był tam pomnik, cały z prawdziwej czekolady! Słowem takie przygody, że roztapiają sie czekoladki w papierkach. A kiedy nasza czekoladowa historia dobiegnie już końca, przyjdzie pora na czekoladowe łakocie, dokładnie te same, które produkowane
były w naszej fabryce.
Misiek i fałszerze czekolady - Anna Gras
Misiek uwielbiał jeść, delektować się nowymi smakami. Marzył nawet o tym, żeby zostać słynnym kucharzem lub cukiernikiem. Zamiast ćwiczyć mięśnie, co zwykle chętnie robią jedenastoletni chłopcy, wolał eksperymenty w kuchni. Bardzo to irytowało nauczyciela wuefu pana Bronka, z którym był w ciągłym konflikcie. Pewnego dnia Misiek został reprezentantem szkoły w turnieju międzyszkolnym. Wziął udział w konkursie rozpoznawania potraw. Przegrał, gdyż podsunięto mu sfałszowaną czekoladę. Kiedy zaprotestował, zyskał opinię osoby, która nie umie przegrywać z honorem. To bardzo podrażniło jego ambicję. Postanowił wykryć jak to się stało, że na turniej trafiła podrabiana czekolada. Przeprowadził śledztwo, w którym pomagała mu koleżanka z klasy Elwira. Nim jednak odszukał fałszerzy czekolady musiał rozprawić się ze swoimi prześladowcami - szóstoklasistami Biedronką i Kielczykiem. W końcu trafił do siedziby przestępców, gdzie, jak to zwykle w takich książkach bywa, został uwięziony, a potem uratowany. Stał się bohaterem,
a jego sława wykroczyła daleko poza mury szkoły...
Wolałabym zjeść czekoladę - Joan Sewell
Zdarza się, że porównujesz siebie do bohaterek "Seksu w wielkim mieście" i martwisz się, że nie prowadzisz tak bujnego życia seksualnego jak one, bo... nie masz na to ochoty? Nie jesteś jedyna! Z podobnymi problemami zmaga się tysiące kobiet, nie wyłączając autorki tej książki.
Bawiące do łez przygody Joan, która, aby ratować związek, stara się podwyższyć swoje libido. Eksperymentuje m.in. z prowokacyjną bielizną, ale seksowne stringi podarowane przez męża wkłada... na ulubione bawełniane figi! To jak Joan i jej mąż sobie radzą i co robią, gdy "to robią", będzie dla Ciebie źródłem inspiracji i pomysłów na to, jak cieszyć się udanym związkiem.
Zamiast czekolady o tym, co nas uszczęśliwa - Jutta Oster
Piękna mała książeczka. Na pierwszy rzut oka wygląda jak tabliczka czekolady. Ma się ochotę od razu delektować jej słodkością. Jest niewielka, ale pełna prostej mądrości. Dowiemy się z niej, że najdrobniejsze rzeczy, których doświadczamy codziennie, dają nam największe szczęście. Są sensem naszego życia. Książka dla wszystkich, którzy utracili wiarę w lepsze życie.
Zaległe pranie i życie o czekoladzie - Allen Lynette
Chciałyśmy równouprawnienia i kariery i wygląda na to, że je mamy. Ale czy na pewno? Tylko my przecież pamiętamy o urodzinach, o tym, żeby bosko wyglądać, odwieźć dzieci do szkoły, a w tym czasie jeszcze zrobić zakupy, pójść na siłownię i wywalczyć awans w pracy! Wciąż także martwimy się, jak być superutalentowana matką, przebojowa dziewczyną czy troskliwą córką. Jak robić to wszystko bez okazywania emocji, stresu, zmęczenia, płaczu lub histerii? W swojej książce autorka korzysta z doświadczeń własnych, a przede wszystkim z doświadczeń wielu kobiet w różnym wieku i z różnych środowisk. Uczy, jak zmienić negatywne schematy dominujące w naszym życiu.
[Grzegorz Wysocki]