Trwa ładowanie...
kuchnia
23-04-2010 13:28

Być wegetarianinem jest coraz łatwiej

Wegetarianizm staje się coraz bardziej popularny.

Być wegetarianinem jest coraz łatwiejŹródło: Inne
d35mk9s
d35mk9s

Byle tak dalej! Sytuacja początkujących wegetarian i tych, którzy nie są obdarzeni zbyt bujną fantazją kulinarną, jest mniej skomplikowana niż dawniej. Pojawia się bowiem coraz więcej książek o wegetarianizmie i z przepisami kuchni bezmięsnej czy wegańskiej.

Wspaniałą pracę przygotował Świat Książki: Kuchnia wegetariańska Ingi-Britty Sundqvist stanowi przewodnik po zasadach zdrowego odżywiania, zawiera porady na temat najlepszych metod przygotowywania posiłków, wskazówki dotyczące zdrowia fizycznego i psychicznego, tabele wartości odżywczych, etc. Książka jest bogato ilustrowana, trudniejsze przepisy wzbogacane są rysunkami i fotografiami.

Kuchnia wegetariańska Marty Szydłowskiej to ponad 240 przepisów na różne dania: zupy, potrawy z kaszy i ryżu, naleśniki, omlety, knedle, potrawy z grzybów, sałatki, wypieki domowe (chleby, bułki, bułeczki, placki, serniki, tarty)
.

Kuchnia wegetariańska Zbigniewa Landowskiego zawiera ok. 150 przepisów wegetariańskich z wielu krajów świata. Są wśród nich znakomite przepisy kuchni indyjskiej, koreańskiej, żydowskiej, rosyjskiej, a nawet południowoafrykańskiej.

d35mk9s

Bardzo podobną ideę realizuje Kuchnia wegetariańska świata Angeliki Ilies. Ta książka odkrywa bogactwo wegetariańskich kuchni Europy, Ameryki, egzotycznej Afryki i pachnącej przyprawami Azji. Zawiera wiele ciekawych informacji o kulturze, historii i sztuce kulinarnej krajów, z których pochodzą przepisy, a także propozycje pasujących napojów i wiele pomysłów na ciekawe dekoracje.

Kuchnia wegetariańska Nicola Graimes to lustrowana encyklopedia zdrowego żywienia, z praktycznymi wskazówkami, jak dobierać produkty i przyrządzać smaczne posiłki. Zawiera ponad 100 przepisów na wegetariańskie dania - od śniadań i brunches po dania główne i sałatki, a także desery, ciasta i wypieki.

Swoją książkę z przepisami opublikowała w 2003 roku para znanych projektantów: Jola Słoma i Mirosław Trymbulak. Książka nosi tytuł Nakarmić duszę.

A dla tych, którzy jeszcze nie wiedzą nic na temat wegetarianizmu, lub wahają się z podjęciem decyzji, polecamy książki autorstwa Juliet Gellatley: Milczącą arkę oraz Viva!Wegetarianizm. Autorka ujawnia w nich mechanizmy i kulisy działalności przemysłu mięsnego oraz analizuje etyczny wymiar wegetarianizmu.

d35mk9s
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d35mk9s

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj