Biochemia Krótki kurs
Tytuł oryginalny | Biochemistry. A Short Course. |
Forma wydania | Książka |
Rok wydania | 2013 |
Autorzy | |
Kategoria | |
Wydawnictwo |
Podręcznik opracował zespół autorów popularnej, kilkakrotnie wydawanej w Polsce Biochemii Stryera. Książka składa się z trzech części: 1. Molekularny wzór życia 2. Przekazywanie i magazynowanie energii 3. Synteza cząsteczek życia Główny nacisk położono w niej na aspekty fizjologiczne omawianych procesów biochemicznych w zdrowiu i w chorobie. Autorzy podkreślają ścisły związek zjawisk biochemicznych z ważnymi procesami życiowymi. Dzięki temu czytelnik dowiaduje się o mechanizmach zachodzących w jego organizmie, takich jak np. jedzenie, trawienie, wydalanie, ćwiczenia fizyczne, a także poznaje molekularne podstawy otyłości i proponowanych diet odchudzających. Informacje zawarte w podręczniku pozwalają odpowiedzieć na pytanie, jakie szlaki biochemiczne indukuje spożywanie alkoholu i dlaczego nie należy się zbyt intensywnie opalać; dlaczego niektórych boli brzuch, gdy wypiją mleko; jak działa aspiryna itp. Omówiono także techniki doświadczalne – w biochemii białek i rekombinacji DNA. Do każdego rozdziału dołączono zadania i pytania (odpowiedzi znajdują się na końcu książki). Tekst zasadniczy uzupełniono dodatkowymi elementami, jak np. dodatek o witaminach i koenzymach, który zawiera ważne informacje o dziewięciu witaminach i rodzajach pożywienia będących głównym źródłem danej witaminy, rodzajach chorób wywoływanych przez jej niedobór i dopuszczalnej dziennej dawce spożycia. Publikacja jest przeznaczona przede wszystkim dla studentów: biologii, medycyny, farmakologii, chemii, biotechnologii, bioinformatyki i uniwersytetów przyrodniczych oraz dla doktorantów i początkujących pracowników nauki w tych dziedzinach.
Numer ISBN | 978-83-01-17407-1 |
Wymiary | 203x295 |
Oprawa | twarda |
Liczba stron | 920 |
Język | polski |
Podziel się opinią
Komentarze