Encyklopedia grzybów w Polsce
| Forma wydania | Książka  | 
| Rok wydania | 2015  | 
| Wydawnictwo | 
Encyklopedia grzybów w Polsce przedstawia niezmiernie różnorodne królestwo grzybów, jedynych organizmów mających cechy zarówno roślin, jak i zwierząt; prezentuje ze szczegółami 350 gatunków grzybów, które można spotkać w Polsce. Zawiera: Najważniejsze i uznawane za najsmaczniejsze grzyby jadalne. Warto się dowiedzieć, które gatunki można bezpiecznie spożywać, jak je rozpoznać oraz gdzie i kiedy najlepiej ich szukać. Najczęściej występujące grzyby trujące i niejadalne, których spożycie może skończyć się zatruciem pokarmowym lub nawet śmiercią. Koniecznie trzeba wiedzieć, jak rozpoznawać takie gatunki. Kilkadziesiąt grzybów objętych ochroną w Polsce – od znanych z walorów smakowych smardzów po najrzadszych przedstawicieli rodziny sromotnikowatych. Grzyby w kuchni. Dodatek podpowiadający, jak w smakowity, łatwy i przyjemny sposób przetworzyć grzyby – od suszenia przez marynowanie po gotowanie. Przedstawiamy w tym rozdziale nasze propozycje na ciekawe dania z grzybów.
| Numer ISBN | 978-83-7705-905-0  | 
| Wymiary | 205x285  | 
| Oprawa | twarda  | 
| Liczba stron | 240  | 
| Język | polski  | 
Podziel się opinią
Komentarze