ZDROWIE. Diagnostyka, profilaktyka, bezpieczeństwo
Forma wydania | Książka |
Rok wydania | 2021 |
Kategoria | |
Wydawnictwo |
Autorzy niniejszej monografii podjęli się przedstawienia badań na temat zdrowia publicznego w Polsce oraz w innych krajach europejskich. Publikacja została podzielona na dwie części tematyczne, dotyczące bezpieczeństwa zdrowia oraz diagnostyki i profilaktyki. Poruszono w niej szereg aktualnych problemów z dziedziny zdrowia publicznego, ze szczególnym uwzględnieniem udziału personelu medycznego w edukacji zdrowotnej pacjenta: chorego na cukrzycę typu 2; oczekującego na przeszczep narządu; nieletniego z wrodzoną chorobą serca. Wskazano również na stan wiedzy różnych grup wiekowych Polaków na temat zakresu działań logopedy oraz możliwe trudności w udzielaniu medycznych czynności ratunkowych w wybranych chorobach uwarunkowanych genetycznie.
Numer ISBN | 978-83-66990-98-2 |
Wymiary | 160x235 |
Oprawa | miękka |
Liczba stron | 356 |
Język | polski |
Recenzja | Autorzy niniejszej monografii podjęli się przedstawienia badań na temat zdrowia publicznego w Polsce oraz w innych krajach europejskich. Publikacja została podzielona na dwie części tematyczne, dotyczące bezpieczeństwa zdrowia oraz diagnostyki i profilaktyki. Poruszono w niej szereg aktualnych problemów z dziedziny zdrowia publicznego, ze szczególnym uwzględnieniem udziału personelu medycznego w edukacji zdrowotnej pacjenta: chorego na cukrzycę typu 2; oczekującego na przeszczep narządu; nieletniego z wrodzoną chorobą serca. Wskazano również na stan wiedzy różnych grup wiekowych Polaków na temat zakresu działań logopedy oraz możliwe trudności w udzielaniu medycznych czynności ratunkowych w wybranych chorobach uwarunkowanych genetycznie. Autorzy przedstawili także ocenę nawyków żywieniowych oraz aktywności fizycznej wśród studentów z północno-wschodniej Polski. Wykazali, że prawidłowe nawyki żywieniowe i aktywność fizyczna mogą mieć znaczenie profilaktyczne w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym. Regularne badanie się i ocena profili lipidów oraz stężenia glukozy we krwi u osób po 20 roku życia mogą przyczynić się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Z recenzji prof. dr hab. n. med. Joanny Wojtkiewicz |
Podziel się opinią
Komentarze