Trwa ładowanie...
d2w7ux2

Historia polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje

książka
d2w7ux2
Oceń jako pierwszy:
Historia polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje
Forma wydania

Książka

Rok wydania
Autorzy
Kategoria
Wydawnictwo
Historia polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje
Materiały prasowe

„Historia olskiego smaku” opowiada o tysiącu lat polskiej kuchni, o jej dziejach od początku naszej państwowości aż po czasy PRL-u! Przedstawia nie tylko zmieniające się przez wieki menu Polaków, ale także przeobrażenia całej, szeroko pojętej, kultury kulinarnej – obyczajów związanych ze stołem i jadalnią, zastawy stołowej i sprzętów kuchennych, historię rodzimych książek kucharskich.

Autorzy śledzą dzieje kulinarne Polski, zaglądając do inwentarzy i rachunków dworskich i królewskich, relacji z podróży po Rzeczypospolitej obcych poselstw, studiując poradniki i kalendarze gospodarskie. Cytują wspomnienia i listy opisujące słynne uczty i przyjęcia, wreszcie przypominają anegdoty o wielkich smakoszach i obżartuchach. Historię polskiego smaku zamyka kuchnia PRL-u. Wówczas to po raz kolejny w historii okazało się, jak ważnym elementem kształtującym dzieje polskiego społeczeństwa jest pożywienie. Jak kolejne wahania w zaopatrzeniu rynku, podwyżki cen żywności, wprowadzane i znoszone systemy kartkowe wyznaczają ważne etapy historii naszego kraju.

d2w7ux2
Historia polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje
Numer ISBN

978-83-01-21617-7

Wymiary

165x205

Oprawa

miękka

Liczba stron

296

Język

polski

Podziel się opinią

Share
d2w7ux2
d2w7ux2
d2w7ux2
d2w7ux2
d2w7ux2