Trwa ładowanie...
d2nmn39
d2nmn39

Szkodliwe substancje w żywności. Pochodzenie, działanie, zagrożenia zdrowotne

książka
Oceń jako pierwszy:
Szkodliwe substancje w żywności. Pochodzenie, działanie, zagrożenia zdrowotne
Forma wydania

Książka

Rok wydania
Autorzy
Kategoria
Wydawnictwo
Szkodliwe substancje w żywności. Pochodzenie, działanie, zagrożenia zdrowotne
Materiały prasowe

Książka przedstawia aktualny stan wiedzy o składnikach surowców i produktów żywnościowych oraz dodatkach i zanieczyszczeniach, które w określonych warunkach mogą być szkodliwe dla zdrowia człowieka.

Opisuje zawartość, mechanizmy działania oraz czynniki wpływające na stężenie niepożądanych substancji naturalnych a także obcych w surowcach i produktach żywnościowych oraz sposoby ich usuwania lub inaktywowania, warunki zapobiegające powstawaniu niekorzystnych dla zdrowia związków wskutek przechowywania i przetwarzania żywności, międzynarodowe regulacje prawne i systemy kontroli mające na celu zabezpieczenie zdrowotnej jakości żywności, a także ocenę realnego zagrożenia dla zdrowia konsumentów stosujących racjonalne zasady odżywiania się.

W pracy nad książką uczestniczyło wielu autorów o uznanym autorytecie naukowym z kilku polskich ośrodków. Wskutek ich dobrej współpracy z redaktorami udało się przygotować manuskrypt stosunkowo jednolity stylistycznie i wyrównany pod względem poziomu naukowego i szczegółowości opisu. Nieliczne odstępstwa od zasad sformułowanych przez redaktorów naukowych wynikają m. in. z różnorodności podjętej tematyki, a także różnego podejścia autorów rozdziałów co do potrzeby uszczegółowienia treści.

Książka jest przeznaczona dla studentów różnych uczelni oraz pracowników gospodarki żywnościowej jako autorytatywne, aktualne źródło wiedzy o zagrożeniach wynikających z obecności szkodliwych substancji w żywności. Jej ważnym celem jest pokazanie czytelnikowi tych zagrożeń i sposobów ich minimalizowania.

Z recenzji:

„Autorzy zamieścili oraz przedyskutowali dogłębnie wiele wartościowych i żywotnych zagadnień zaczerpniętych zarówno z literatury specjalistycznej jak i będących efektem ich własnych przemyśleń, a także bogatego doświadczenia naukowo-badawczego. Poprawnie przetworzone owe informacje przyczyniły się do uzyskania przejrzystej i logicznej formy opisu zaprezentowanych w tekście zależności, opatrzonych często trafnym komentarzem.”

Prof. dr hab. Piotr Szefer

Szkodliwe substancje w żywności. Pochodzenie, działanie, zagrożenia zdrowotne
Numer ISBN

978-83-01-21299-5

Wymiary

165x235

Oprawa

miękka

Liczba stron

304

Język

polski

Podziel się opinią

Share
d2nmn39
d2nmn39
d2nmn39
d2nmn39
d2nmn39