Trwa ładowanie...
d1nyxbs
d1nyxbs

Historia smaku

książka
Oceń jako pierwszy:
Historia smaku
Tytuł oryginalny

A Taste of History

Forma wydania

Książka

Rok wydania
Autorzy
Kategoria
Wydawnictwo
Seria
Historia smaku
Materiały prasowe

Skąd pochodzi pomidor? Jaka przyprawa była niegdyś cenniejsza niż złoto? Co wspólnego mają ze sobą seks i czekolada? Jakie warzywo przyczyniło się do wybuchu rewolucji? Podróż po różnych kontynentach śladami owoców, warzyw i przypraw używanych obecnie na co dzień – ich historia, sposoby uprawy, zwyczaje, tradycje z nimi związane, przepisy z ich wykorzystaniem, a także anegdoty i ciekawostki na ich temat. Autor, wędrując po obu Amerykach, Europie i północnej Afryce, opowiada historie pożądania i miłości, zazdrości i chciwości, a główną rolę w jego opowieściach zawsze grają smakowite potrawy lub ich składniki. Bryan Bruce poszukuje źródeł powstania czekolady w Meksyku, uczy się, jak przyrządzać najprawdziwszą nowoorleańską jambalayę z sosem Tabasco, przekonuje się, czy transylwański sos czosnkowy chroni przed wampirami. Te poszukiwania ilustruje kilkadziesiąt kolorowych fotografii.

Historia smaku
Numer ISBN

978-83-7705-213-6

Wymiary

205x240

Oprawa

twarda

Liczba stron

200

Język

polski

Podziel się opinią

Share
d1nyxbs
d1nyxbs
d1nyxbs
d1nyxbs
d1nyxbs