Enzymy w technologii spożywczej.
| Tytuł oryginalny | Enzymes in food technology |
| Forma wydania | Książka |
| Rok wydania | 2016 |
| Autorzy | |
| Kategoria | |
| Wydawnictwo |
Enzymy odgrywały istotną rolę przy wytwarzaniu żywności już 2000 p.n.e., kiedy to Egipcjanie i Sumerowie zastosowali proces fermentacji w piwowarstwie, wytwarzaniu pieczywa oraz serów, zaś około 800 p.n.e. zaczęto wykorzystywać żołądki bydła oraz enzym chymozynę przy produkcji serów. Enzymy w technologii spożywczej to publikacja przedstawiająca najbardziej aktualne informacje na temat współczesnych technologii wytwarzania i stosowania enzymów wykorzystywanych w przemyśle spożywczym. Kolejne rozdziały przedstawiają podstawy teoretyczne jak również praktyczne zastosowania enzymów endogennych oraz egzogennych w technologii żywności i napojów oraz opisują, w jaki sposób enzymy przyczyniają się do poprawy jakości surowców, a w jaki modyfikują zjawiska biochemiczne i fizyczne, które określa się mianem „przetwórstwa żywności”.
| Numer ISBN | 978-83-01-18779-8 |
| Wymiary | 165x235 |
| Oprawa | miękka |
| Liczba stron | 380 |
| Język | polski |
Podziel się opinią
Komentarze