Trwa ładowanie...
d4ewpjl
04-02-2020 07:20

Chemia żywności t.1

książka
Oceń jako pierwszy:
d4ewpjl
Chemia żywności t.1
Forma wydania

Książka

Rok wydania
Kategoria
Wydawnictwo
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe

Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania.

Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności.

W tomie 1 opisano:

- zakres i rolę chemii żywności;

- budowę surowców i produktów żywnościowych;

- udział, właściwości oraz rolę wody, składników mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych;

- występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych oraz związków zapachowych i smakowych;

- interakcje składników żywności;

- składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności.

Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.

Chemia żywności t.1
Numer ISBN

978-83-01-19625-7

Wymiary

165x235

Oprawa

miękka

Liczba stron

300

Język

polski

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4ewpjl
d4ewpjl
d4ewpjl
d4ewpjl