Sekret kucharski czyli co jadano w Soplicowie
Rok wydania | 1999-01-01 |
Autorzy |
Nie bez powodu Norwid sarkał, że bohaterowie Pana Tadeusza nic tylko jedzą, piją i grzyby zbierają. Śniadania, obiady, wieczerze i uczty to wyznaczniki soplicowskiego świata na równi z przechadzkami, łowami na grubego zwierza, a także łowami miłosnymi, a w opisach kulinariów Mickiewicz pozostaje takim samym mistrzem detalu jak w opisach miejsc i osób.
Niniejsza książka zbiera porozrzucane w poemacie informacje i przekłada je na dzisiejsze upodobania kulinarne i zwyczaje kuchenne. Odtwarza smaki i zapachy minionego, zmitologizowanego świata. To przecież i nasz świat.
Numer ISBN | 83-7255-505-2 |
Gatunek | Książki kucharskie |
Oprawa | 6 |
Liczba stron | 144 |
Podziel się opinią
Komentarze