Walka margaryny z masłem
Jak czytamy w "Jedz, co chcesz" walka margaryny z masłem rozpoczęła się po II wojnie światowej, kiedy w wyniszczonej Europie brakowało żywności: "Margaryna była tania w produkcji (pięć-siedem razy tańsza niż masło), można ją było znacznie szybciej wytworzyć i nadawała się do długiego przechowywania - to były jej podstawowe zalety".
Później, w latach 60., rozpowszechniło się hasło "Margaryna jak masło!", które skutecznie przekonało konsumentów, że margaryna nie dość, że jest równie smaczna, to jeszcze jest znacznie zdrowsza i tańsza od masła. Od tego momentu możemy już mówić o masowym spożywaniu margaryny.
Świat medyczny jest dzisiaj podzielony na zwolenników masła i margaryny, choć tych drugich w dalszym ciągu jest więcej, i to pomimo licznych wyników badań naukowych. Jak wprost przyznaje prof. Cichosz, wszystkiemu winni są producenci margaryny (jest dużo tańsza w produkcji, więc sprzedają ją z wielokrotnym zyskiem, nieosiągalnym dla producentów masła) oraz firmy farmaceutyczne zarabiające grube miliony na produkcji leków antycholesterolowych.