O książce
W "Jedz, co chcesz" przeczytamy również wywiad z prof. dr hab. Piotrem Węgleńskim, genetykiem, który ostro rozprawia się mitami na temat żywności GMO. Okazuje się, że większość Polaków jest przeciwko GMO, ale mało kto z nas ma pojęcie, co te literki oznaczają. Z kolei ci, którzy wiedzą, często nie mają pojęcia, na czym ta modyfikacja genetyczna polega.
Czy wszystko, co trafia na nasze stoły jest zdrowe? Co jeść i pić, by cieszyć się dobrą formą? Naukowcy i specjaliści znają odpowiedzi na te pytania. Rozmowy, które odkrywają prawdę na temat współczesnej żywności, rozwiewają wiele mitów, a przede wszystkim tłumaczą, jak jeść zdrowo i nie dać się zwariować napływającym zewsząd sprzecznym informacjom.
Czy jaja nas żywią czy trują? Czy żywność ekologiczna wydłuży nasze życie? Czy masło jest zdrowsze od margaryny? Czy mięso zmienia nas w agresywne drapieżniki? Czy istnieje idealna dieta? Krystyna Naszkowska z naukowcami i specjalistami od żywienia urządziła sąd nad polskim stołem. Jej rozmowy mogą, a nawet powinny, na zawsze zmienić nasze menu.
GW/ksiazki.wp.pl