Ekologiczne gruszki na wierzbie
W innym z rozdziałów ("Ekologiczne gruszki na wierzbie") książki prof. dr hab. n. med. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, która od lat walczy z polskimi mitami na temat zdrowego odżywiania, rozprawia się z coraz modniejszą żywnością ekologiczną.
"Nie widzę różnicy w smaku marchewki kupionej na bazarze czy w sklepie z żywnością organiczną" - mówi specjalistka. Albo w innych miejscu: "Nie zaobserwowałam, by osoby żywiące się produktami ekologicznymi mniej narzekały na dolegliwości niż ci, którzy odżywiają się konwencjonalnie".
Z kolei w rozdziale "Nie wyrzekaj się mięsa" przeczytamy m.in. o tym, w jaki sposób zachować w diecie mięso, a jednocześnie mieć czyste sumienie oraz czy dostarczane organizmowi przez mięso niezbędne składniki można dostarczyć w inny sposób.