Reguły koszerności
Kuchnia żydowska z zasady poddana jest regułom koszerności (hebr. kaszrut oznacza dosłownie: „właściwy”), tj. wywiedzionemu z religii systemowi zakazów i nakazów dotyczących jedzenia oraz sposobów jego przyrządzania. Co to w praktyce oznacza?
Najkrócej mówiąc, religijni Żydzi opierając się na Biblii, nakazach Pięcioksięgu Mojżesza (Tory) i interpretacjach rabinów dzielą pokarmy na koszerne (czyste, a więc dozwolone) oraz trefne (nieczyste, a więc zakazane). „Zakaz, najogólniej rzecz biorąc, dotyczy wszystkich ssaków drapieżnych i przeżuwaczy parzystokopytnych oraz zwierząt wodnych, które nie mają płetw i nie są pokryte łuską. Nie jada się więc wieprzowiny, zajęcy, węgorzy, wszelkich owoców morza, gadów i płazów” – wylicza Bikont .
Na zdj. koszerny McDonald's w Buenos Aires.