Od "żydowskiego kawioru" do gęsich pipek. Kuchnia żydowska bez tajemnic
Od "żydowskiego kawioru" do gęsich pipek. Kuchnia żydowska bez tajemnic
- Czym różni się „żydowski kawior” i „żydowska kaszanka” od klasycznych odmian tych potraw?
- Czym charakteryzują się takie dania, jak gęsie pipki, czulenty, cymesy i maca?
- Czy pawie są koszerne?
- Co jedzą Żydzi i dlaczego „po żydowsku” znaczy „smakowicie”?
- Które dania uważane przez nas za rdzennie polskie zawdzięczamy żydowskim gospodyniom?
- Jak smakuje koszer i co to w ogóle jest?
Na kolejnych stronach naszej galerii odpowiadamy wyczerpująco na te i wiele innych pytań związanych z kuchnią żydowską.
W ostatnich dniach ukazała się obszerna, bogato ilustrowana i pięknie wydana Kuchnia żydowska Balbiny Przepiórko Piotra Bikonta (wyd. Rebis), znanego dziennikarza i krytyka kulinarnego, który wraz z Robertem Makłowiczem o jedzeniu pisał m.in. dla „Newsweeka” i „Wprost”.