Chała i bajgle
Chała, ulubione żydowskie pieczywo świąteczne, to pszenna bułka drożdżowa o specjalnej formie (ciasto zaplecione na podobieństwo warkocza). Część historyków uważa, że plecione pieczywo pochodzi z południowych Niemiec i nad Wisłę dotarło przez Austrię do Galicji.
„Jak to bywa z ciastem drożdżowym, prawie każda gospodyni miała na nie nieco odmienne sposoby i trudno tu określić jakiś kanon”. Niemniej, Bikont na kolejnych stronach swojej książki prezentuje własne, sprawdzone przepisy tytułowej Balbiny Przepiórko.
Z kolei bajgle, słynne bułki z dziurką (na zdj.), to odmiana obwarzanków: „Ich kulinarna specyfika polega właśnie na tym, że przed upieczeniem trzeba je obgotować we wrzątku – obwarzyć. Należy podkreślić, że wbrew pozorom bajgle i popularne obwarzanki to nie jest to samo. Różnice kryją się zarówno w cieście, jak i w formie – te krakowskie-nieżydowskie przed sklejeniem w kółko skleja się spiralnie”.