Maca
Pisząc o kuchni żydowskiej, nie sposób pominąć macy, a więc najprostszego na świecie gatunku pieczywa: „Tylko mąka i woda. Twarde, płaskie i kruche przaśniki, zwykle kwadratowe, zawsze podziurkowane, żeby ciasto nic a nic nie urosło”.
„Według biblijnej Księgi Wyjścia Izraelici uciekali z Egiptu tak nagle i w takim pośpiechu, że nie mogli czekać, aż ciasto na chleb wyrośnie, i tak powstała pierwsza maca” – pisze Bikont .
Aby przygotować macę musimy wymieszać mąkę z wodą w proporcja 2:1 i przez około 5 minut wyrabiać gładkie ciasto. Z kawałków ciasta formujemy kilku wielkości orzecha włoskiego, a każdą kulkę rozwałkujemy na cienki placek, który następnie dziurawimy widelcem na całej powierzchni. Placki wkładamy do mocno rozgrzanego piecyka (240-250 stopni) na 6-8 minut. Gotowe.