Kreole, mnisi i zawody
Pokolenie, które wyrosło z pierwszych związków Indianek i Hiszpanów, nosi miano Kreoli. Kuchnia kreolska to wyjątkowe połączenie smaków hiszpańskich i meksykańskich, o jej wyjątkowości pisano nawet wiersze. Na jej rozwój miały też wpływ sprowadzane z Europy zakony: mnisi nie tylko gotowali sami, ale także potrafili świetnie projektować pomieszczenia kuchenne, systemy doprowadzania bieżącej wody czy zatrzymywania zapachów tak, by nie rozchodziły się po całym domu. Z kolei zakonnice specjalizowały się najczęściej w cukiernictwie i nie było niczym rzadkim, gdy poszczególne zakony rywalizowały między sobą o to, który przygotuje smaczniejszy deser. Meksyk stał się miejscem coraz większych wpływów różnorodnych kultur. Ich przedstawiciele, biedni i bogaci, spotykali się na ulicach szybko rozwijających się miast. A ponieważ wielu z szukających w mieście przygód młodych mężczyzn nie miało żon, rozwinęły się... fast foody.