Aztecki mąż, hiszpański kochanek - najlepsza kuchnia?
Kuchnia Majów i Azteków przed przybyciem konkwistadorów różniła się sporo od tej, na bazie której powstała współczesna kuchnia meksykańska. Podstawą oczywiście były pomidory, kukurydza, fasola i chili, ale to hiszpańska konkwista przyniosła umiejętność smażenia potraw. Zmiany kulinarne pociągnęły za sobą także zmiany społeczne, a działo się tak przede wszystkim dlatego, że bardzo często indiańskie kobiety... wolały Hiszpanów od swych mężów. Tradycyjna poligamia zakładała, że wszystkie żony będą żyły w zgodzie, podporządkowane swemu mężowi. Jak pisze Osorio-Mrożek: "Bycie kochanką białego boga było zaszczytem społecznym, było to nawet usankcjonowane przez moralność chrześcijańską, ponieważ zanim żołnierze rozdzielili między siebie kobiety indiańskie, wszystkie były chrzczone. Dzieci z takich związków były dumą, wywyższeniem społecznym i sposobem na uzyskanie życia wiecznego. A jako że od dzieciństwa kobiety były uczone, że kluczem do sukcesu jest tolerancja wobec męskiego charakteru i umiejętność dobrego
gotowania, czyniły te dwie rzeczy naprawdę doskonale".