Matematyka, kosmos i kuchnia - czyli kakao
Charakterystycznym dla Meksyku napojem - oprócz tequili czy wódki z agawy nazywanej pulque - jest... kakao. Ponieważ kakaowiec to roślina bardzo wymagająca, ceny ziarna kakaowca szybko stały się idealnym towarem wymiennym. Kakao wymieniano na bawełnę, sól czy niewolników. Szybko stało się walutą, a nawet... jednostką objętości. Według amerykańskich archeologów kakao miało wpływ nie tylko na rozwój handlu, ale także arytmetyki i astronomii, dwóch dziedzin, w których Majowie pozostawali na terenie Mezoameryki niezrównani. To właśnie Majowie wierzyli, że napój z ziaren kakaowca symbolizuje krew. Ale w przeciwieństwie do Azteków, przyrządzane przez nich kakao w niczym nie przypominało współczesnego: było gęste, tłuste, gorzkie i pite na zimno. Dzisiejszy słodki smak kakao zawdzięczamy Aztekom: w ich kuchni napój z ziaren kakaowca słodzono miodem, przyprawiano wanilią oraz chili i podawano na ciepło.