W kuchni i w szkole - chili
Tak jak kukurydza była podstawą, tak kuchnia meksykańska nie może istnieć również bez chili. Istnieje ponad 90 odmian chili i każde z nich charakteryzuje się czym innym, choć starożytni mieszkańcy Meksyku wszystkim bez wyjątku przypisywali znaczenie lecznicze, a nawet... pedagogiczne. Według różnych przekazów, "chcąc ukarać niepoprawnych, zbuntowanych nastolatków, rodzice kazali im wdychać dym z palonego chili, który jest toksyczny, podrażnia drogi oddechowe i może nawet spowodować uduszenie".
Dla Meksykanów sos bez chili i pomidorów nie istnieje - w książce można znaleźć kilka przepisów, jak przyrządzić klasyczne sosy do tortilli, choć autorka nie ukrywa, że ile gospodyń, tyle receptur, i wszystko zależy od własnych upodobań. Według zamieszczonych przepisów można próbować przyrządzić także kaczki w błocie, "pijane kurczaki" czy też pipian, czyli indyka duszonego w pomidorach i chili, ulubione danie pierwszych konkwistadorów.