Trwa ładowanie...
diwahjk
04-02-2020 15:23

Mikrobiologiczne zanieczyszczenia żywności

książka
Oceń jako pierwszy:
diwahjk
Mikrobiologiczne zanieczyszczenia żywności
Forma wydania

Książka

Rok wydania
Kategoria
Wydawnictwo
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe

Żywność jest źródłem składników odżywczych dla człowieka, ale też idealnym środowiskiem rozwoju wielu mikroorganizmów. Dlatego higiena wytwarzania żywności to jeden z najważniejszych elementów produkcji spożywczej.

Publikacja omawia zagrożenia chemiczne, mające wpływ na produkty spożywcze z perspektywy mikrobiologii. Są one wynikiem oddziaływania dodatków do żywności, zanieczyszczeń pochodzących od materiałów do pakowania, substancji chemicznych wykorzystywanych w systemach czyszczących oraz toksyn mikrobiologicznych. Wszystkie zagadnienia przedstawione są na przykładach i dotyczą m.in. histaminy w rybach i produktach rybnych, toksyn biologicznych i przyczyn ich występowania, czynników wpływających na powstawanie biofilmów i strategii kontrolnych oraz zagrożeń ze strony Escherichia coli.

Książka jest adresowana do chemików, mikrobiologów, technologów żywności, przedstawicieli zawodów medycznych oraz weterynarzy.

Mikrobiologiczne zanieczyszczenia żywności
Numer ISBN

978-83-01-19430-7

Wymiary

165x235

Oprawa

miękka

Liczba stron

110

Język

polski

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
diwahjk
diwahjk
diwahjk
diwahjk