Trwa ładowanie...
d120aus
d120aus

Kasza

książka
Oceń jako pierwszy:
Kasza
Rok wydania
Autorzy
978-83-7943-048-2_1395198082.jpg
Elibri

Kasze uważane były za prymitywną strawę ludzi ubogich. Prawie nieznane w krajach zachodniej Europy, u nas zajęły pozycję tylko dodatku do dań mięsnych. Prawdziwe zalety kasz odkryto dopiero w drugiej połowie XX wieku i od tego czasu zrobiły karierę w światowej kuchni. Dowiedziono, że poza cenionym przez wegetarian białkiem roślinnym, skrobią oraz składnikami mineralnymi (potas, fosfor, magnez) i witaminami z grupy B, zawierają sporo błonnika. Mówi się również, że zapobiegają wielu chorobom cywilizacyjnym, jak miażdżyca czy rak jelita grubego.

Wobec tych argumentów, pojawiło się na naszych stołach sporo potraw z kasz. Jedne pochodzą z kuchni staropolskiej, inne, jak bolońska polenta czy owocowo - mleczne zupy z kaszy manny, z różnych kuchni narodowych i częściowo się już u nas przyjęły. Całkowitą nowością są sałatki na bazie ugotowanej na sypko kaszy jęczmiennej, orkiszowej czy afrykańskiego kuskusu.

Wszystkim na pewno przypadnie do gustu ich smak - delikatny i łatwo zmieniający się pod wpływem nowych przypraw.

Kasza
Numer ISBN

978-83-7943-048-2

Wymiary

160x215

Gatunek

Książki kucharskie

Oprawa

1

Liczba stron

128

Podziel się opinią

Share
d120aus
d120aus
d120aus
d120aus