Bakłażan, cukinia, patison
| Autorzy |
Jedni zwą go z rosyjska bakłażanem, inni z francuska - oberżyną. Do Europy trafił w XIV wieku najpierw do Włoch, gdzie hodowano go jako roślinę ozdobną kulinarne eksperymenty z bakłażanami Włosi zaczęli w XV wieku. Pięknym kwiatem może też pochwalić się cukinia. Oprócz wrażeń estetycznych, znane są w całej Europie jej właściwości smakowe. Znakomita jest z niej zupa a z kwiatów cukinii przygotowuje się wiele pysznych potraw, zarówno w kuchni włoskiej, francuskiej jak i greckiej - smaży się je w cieście, faszeruje, przygotowuje sałatki. Z bakłażanem i cukinią może konkurować pod względem piękna patison, ponadto zaskakuje wszystkich walorami zdrowotnymi.
| Numer ISBN | 83-7404-272-9 |
| Wymiary | 150x210 |
| Gatunek | Książki kucharskie |
| Oprawa | 6 |
| Liczba stron | 188 |
Podziel się opinią
Komentarze