Trwa ładowanie...
d4lxi4q
15-04-2010 00:00

Bakłażan, cukinia, patison

książka
Oceń jako pierwszy:
d4lxi4q
Bakłażan, cukinia, patison
Autorzy
Inne
Źródło: Inne

Jedni zwą go z rosyjska bakłażanem, inni z francuska - oberżyną. Do Europy trafił w XIV wieku najpierw do Włoch, gdzie hodowano go jako roślinę ozdobną kulinarne eksperymenty z bakłażanami Włosi zaczęli w XV wieku. Pięknym kwiatem może też pochwalić się cukinia. Oprócz wrażeń estetycznych, znane są w całej Europie jej właściwości smakowe. Znakomita jest z niej zupa a z kwiatów cukinii przygotowuje się wiele pysznych potraw, zarówno w kuchni włoskiej, francuskiej jak i greckiej - smaży się je w cieście, faszeruje, przygotowuje sałatki. Z bakłażanem i cukinią może konkurować pod względem piękna patison, ponadto zaskakuje wszystkich walorami zdrowotnymi.

Bakłażan, cukinia, patison
Numer ISBN

83-7404-272-9

Wymiary

150x210

Gatunek

Książki kucharskie

Oprawa

6

Liczba stron

188

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4lxi4q
d4lxi4q
d4lxi4q