Wojciech Modest Amaro
Wojciech Modest Amaro jest pionierem polskiej gastronomii, kreatywnie oddającym hołd lokalnym tradycjom kulinarnym.
Wojciech Modest Amaro - biografia
Wojciech Modest Amaro skończył technikum elektroniczne, ale swoje losy związał z gastronomią. Zdobywał doświadczenie kulinarne pod okiem samych znanych osobistości – to m.in. Rene Redzepi, Yannick Alleno, Alain Ducasse czy Ferran Adria. Wojciech Modest Amaro prowadzi restaurację Atelier Amaro, nagrodzoną pierwszą gwiazdką Michelin w Polsce, gdzie natura spotyka się z nauką. Menadżerką kucharza oraz lokalu jest żona Wojciecha Modesta Amaro, Agnieszka Amaro.
Znany szef kuchni jest ponadto laureatem prestiżowego tytułu ”Chef de L'Avenir” od Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej (w 2008 roku). Wojciecha Modesta Amaro można było oglądać w programach ”Top Chef” oraz ”Hell's Kitchen. Piekielna kuchnia”, gdzie występował w roli polskiego odpowiednika Gordona Ramsaya. Wojciech Modest Amaro założył Fundację Forgotten Fields Foundation, która zgłębia historię polskiej kuchni i odkrywa to, co zapomniane w rodzimej gastronomii.
Wojciech Modest Amaro – książka z przepisami
Nakładem Wydawnictwa Zwierciadło w 2014 ukazała się książka Wojciecha Modesta Amaro ”Natura kuchni polskiej”. Polski mistrz kulinarny uzupełnia wspaniałe przepisy na nowoczesne potrawy o coraz rzadziej używane produkty i artystyczne fotografie efektu końcowego kuchennych zmagań. To nie tylko książka kucharska, ale również przydatny poradnik Wojciecha Modesta Amaro. Ponadto napisał ”Kuchnię polską XXI wieku”, nagrodzoną w Paryżu.
Katarzyna Olubińska wydała w 2017 roku książkę ”Bóg w wielkim mieście”. Znajdziemy tam wywiady ze znanymi osobami, w tym z Wojciechem Modestem Amaro.
Data urodzenia | 12.02.1972 |
Miejsce urodzenia | Sosnowiec |
Bibliografia |
Podziel się opinią
Komentarze