Super ziarna. Wszystko, co musisz wiedzieć o chia, quinoa, amarantusie, nasionach konopi i lnu
Tytuł oryginalny | Super Seeds: The Complete Guide to Cooking with Power-Packed Chia, Quinoa, Flax, Hemp & Amaranth (Superfoods for Life) |
Forma wydania | Książka |
Rok wydania | 2017 |
Autorzy | |
Kategoria | |
Wydawnictwo |
Książka z serii Superfoods, czyli kompleksowe omówienie najbardziej odżywczych roślin na świecie! Tym razem przyglądamy się super ziarnom, do których zaliczamy:
nasiona lnu,
nasiona szałwii hiszpańskiej,
nasiona konopi,
komosę ryżową,
amarantus.
`
Te niepozorne ziarenka mogą zagwarantować naszemu organizmowi wszystkie składniki odżywcze, które bezpośrednio przekładają się na nasze zdrowie i energię, takie jak: białko, kwas foliowy, wapń, cynk, magnez, żelazo, fosfor, selen, miedź, mangan i tiamina. Wprowadzając je do naszej codziennej diety, wzbogacamy posiłki o bezcenne walory odżywcze i smakowe.
Super ziarna pomagają:
dbać o serce
w walce z cukrzycą
na schorzenia układu pokarmowego
wspomagać organizm podczas walki z nowotworem
łagodzić uderzenia gorąca
podczas odchudzania
`
Autorka odpowiada również na takie pytania, takie jak:
Czy super nasiona są bezglutenowe?
Czy osoby chore na cukrzycę powinny wprowadzić super nasiona do swojej diety?
W jaki sposób należy mielić siemię lniane?
Czy białe nasiona chia różnią się od czarnych pod względem wartości odżywczych?
Czy nasiona konopi i marihuana to ta sama roślina?
`
WYPRÓBUJ PONAD 75 PRZEPISÓW NA PRZEPYSZNE I OBŁĘDNIE ZDROWE DANIA I ROZSMAKUJ SIĘ W SUPER NASIONACH!
O autorce:
Kim Lutz – kucharka, autorka książek, mama i weganka. Kiedy u jej syna zdiagnozowano wiele silnych alergii, musiała spojrzeć na jedzenie w zupełnie nowy sposób. Liczyło się już nie tylko zaspokojenie apetytu i delektowanie się smakiem, lecz przede wszystkim przygotowywanie potraw, które będą odżywcze i bezpieczne dla zdrowia i życia jej dziecka. Od tego czas Lutz przygotowała setki autorskich przepisów na zdrowe i bezglutenowe dania dla alergików i wszystkich tych, którzy pragną wprowadzić zdrową i odżywczą dietę. Jej przepisy przedrukowywane były w najważniejszych magazynach kulinarnych oraz na stronach internetowych w Stanach Zjednoczonych, takich jak Chicago Sun-Times, VegNews czy Chicago Parent. Prowadzi również bloga, który znalazł się w ścisłej czołówce plebiscytu najpopularniejszych blogów kulinarnych USA.
Numer ISBN | 978-83-65442-62-8 |
Wymiary | 168x200 |
Oprawa | miękka ze skrzydełkami |
Liczba stron | 168 |
Język | polski |
Podziel się opinią
Komentarze