Trwa ładowanie...
d2xk4ok
10-08-2023 12:57

Smak trucizny. 11 najbardziej śmiertelnych trucizn i historie morderców, którzy ich użyli

książka
Oceń jako pierwszy:
d2xk4ok
Smak trucizny. 11 najbardziej śmiertelnych trucizn i historie morderców, którzy ich użyli
Tytuł oryginalny

A Taste for Poison

Forma wydania

Książka

Rok wydania
Autorzy
Kategoria
Wydawnictwo
Seria
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe

Błyskotliwie łącząc tematy nauki i zbrodni, Smak trucizny ujawnia, jak jedenaście znanych substancji wpływa na organizm człowieka – na kanwie morderstw, w których ich użyto.
Czytelnicy powieści kryminalnych doskonale wiedzą, że trucizna jest jedną z niezmiennie powracających metod wybieranych przez morderców. Można ją niepostrzeżenie dodać komuś do drinka, posmarować nią grot strzały lub klamkę, a nawet sprawić, że dostanie się do powietrza, którym oddychamy. Ale jak działa…?
Łącząc elementy historii medycyny oraz opisów rzeczywistych przestępstw, Neil Bradbury zgłębia tę metodę zabijania. Obok informacji o prawdziwych zabójcach i ich zbrodniach – tych osławionych, tych zapomnianych i tych wciąż nierozwiązanych – pojawiają się równie intrygujące dzieje samych trucizn: jedenastu cząsteczek śmierci, które niszcząc ciało człowieka, paradoksalnie pokazały nam, jak funkcjonuje nasz organizm.
Poczynając od niebezpiecznej genezy powstania ginu z tonikiem, kończąc na przesyconej arszenikiem tapecie z sypialni Napoleona – Smak trucizny zabiera czytelnika w fascynującą podróż przez skomplikowane procesy, które nas utrzymują przy życiu…lub nie.

Smak trucizny. 11 najbardziej śmiertelnych trucizn i historie morderców, którzy ich użyli
Numer ISBN

978-83-8188-578-2

Wymiary

135x215

Oprawa

miękka ze skrzydełkami

Liczba stron

312

Język

polski

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2xk4ok
d2xk4ok
d2xk4ok
d2xk4ok